Lokalna samouprava

Većnici Pirota saglasni sa predlogom budžeta za 2023. godinu – Preko 2 milijarde i 200 miliona

Na današnjoj sednici Gradskog veća Pirota, sreda – 14. decembar, usvojen je predlog Odluke o budžetu grada Pirota za 2023. godinu. Budžet je projektovan u iznosu od oko dve milijarde i dvesta miliona dinara. Donošenje budžeta je najvažnija odluka u toku jednogodišnjeg rada Gradske uprave, kaže, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić jer se na taj način definiše sve ono što lokalna samouprava radi u narednoj godini, počev od politike zarada, socijalnih davanja, ulaganja u infrastrukturu do kulture, zaštite životne sredine, sporta, medija i tako dalje. Budžet za 2023. je za nešto više od 270 miliona dinara veći nego ovogodišnji. 

Gradonačelnik Vasić kaže da se više nego uspešno završava 2022. godina i očekuje da će i u narednu godinu biti preneta određena sredstva, a uz rebalanse se može očekivati više novca za investicije.

“U budžetu za 2023. godinu, kako nalaže logika i zakon, najpre je obezbeđen novac za isplatu zarada ljudima u vrtiću, Gradskoj upravi, ustanovama u kulturi, za stalne troškove i sva duga davanja koja imamo. Dosta je povećano izdvajanje za stalne troškove i zarade, jer su povećana primanja u javnom sektoru. Pored toga, tu su i neka poskupljenja – struje, vode i drugo, koja na nivou Gradske uprave iziskuju povećana sredstva. Mi raspolažemo hiljadama kvadrata javnog prostora, pogledajte koliki je Dom vojske, Dom kulture, kolika je kvadratura škola, objekata Sportskog centra i to sve treba održavati. Sa druge strane želimo da malo više ove godine izdvajamo i za socijalne mere, da eliminišemo listu čekanja u vrtićima, ili bar da je umanjimo, i kroz budžet ćemo sufinansirati otvaranje dva odeljenja u Pedagoškoj akademiji i rad privatnog vrtića, gde ćemo sufinansirati boravak stotinu deteta” – rekao je Vasić.

On je dodao da su značajno povećana redovna izdvajanja. Za medije od 30 na 35 miliona, za sport od 74 na 82, poljoprivredu 56, za čišćenje javnih površina, pranje ulica, održavanje parkova i sl. 95, za osnovne i srednje škole 160, za predškolsku ustanovu oko 240, za rad JP za planiranje 60, za sufinansiranje gradskog prevoza 40, javnu rasvetu, takođe, 40 miliona dinara i tako dalje, uzimajući u obzir izdvajanja za razne kulturne i druge  manifestacije u gradu. Uz to ima dovoljno prostora za nove investicije i nastavak započetih.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker