Gradska hronika

Vazduh u Pirotu među najčistijima u Srbiji

Proteklih mesec dana kvalitet vazduha u Pirotu merila je najsavremenija u svetu automatizovana mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, tačnije Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha.

agencija

Iako je ova mobilna stanica bila stacionirana u srcu Industrijske četvrti, rezultati merenja su vrlo dobri, što pokazuje, po rečima Tihomira Popovića iz Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, da u Pirotu dobro funkcioniše sprega između inspekcijskih organa i odgovornih kompanija koje iako spadaju u velike emitere, čak ni u neposrednom okruženju ne zagađuju vazduh.

-Naša automatizovana merna stanica bila je mesec dana stacionirana u Industrijskoj četvrti, okružena velikim emiterima. Reč je o jedinoj u Srbiji mobilnoj mernoj stanici za automatski monitoring kvaliteta vazduha koja je opremljena najsavremenijom svetskom tehnologijom kada je reč o ispitivanju kvaliteta vazduha, a inače je dobijena iz donacije EU. Rezultati merenja ukazuju da Piroćanci nemaju nikakvog razloga za bilo kakvu zabrinutost jer su praćene sve zagađujuće supstance i nije registrovano prekoračenje koje bi moglo da bude povod za zabrinutost. 

Panorama Pirota
Panorama Pirota

Praćene su suspendovane čestice PM10, sumpor-dioksid, azotni oksidi i ugljen-monoksid, i jedino neznatno prekoračenje zabeleženo je 13. marta i to je bilo prekoračenje sadržine suspendovanih čestica. Očigledo da je reč o području koje iako ima u svojoj blizini izražene emitere, ali su oni ekološki odgovorni tako da može da se konstatuje da čak i u blizini velikih emitera nije zabeleženo prekoračenje kvaliteta vazduha-kazao je Popović Pirotskim vestima.

Tokom 2013. godine, po rečima Bojana Pešića, inspektora Odeljenja za stambeno komunalne poslove opštine Pirot kazao je da je povana koncentracija neke od zagađujućih materija zabeležena tokom 13 dana u celoj prošloj godini.

-U tih 13 dana zabeležena je povećana koncentracija čađi, što je prouzrokovano velikim brojem individualnih ložišta tokom grejne sezone. To se ponavlja iz godine u godinu. Van grejne sezone nema slučajeva prekoračenje tih vrednosti-kazao je Pešić.

tekst i foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

 

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Gradi se koridor, gradi se nova fabrika, busi se tunel kroz Sarlah (miniraju svaki dan), najveca fabrika iz dimnjaka crno dimi, kad istovaraju cadj bela auta imaju crne tackice skoro po milimetar velike. Ona crna auta su pa od prasine i peska siva a zagadjenja nema??? Jedino dobro prolaze ove auto perionice jer moras auto da peres dva puta nedeljno. Mora da su ovi zaboravili da skinu kese sa senzora koji mere zagadjenje kad su parkirali kombi iza prvog maja. Pitajte u decjem dispanzeru koliko dece ima disajnih problema!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker