Korona virus

Vakcinisano 150 osoba protiv kovida, zaposleni u bolnici, domovima zdravlja i Domu za stare u Dimitrovgradu

Juče i danas do 12 sati u  domovima zdravlja sa područja okruga vakcinisano je Pfizer-ovom vakcinom već 150 osoba ( zapošljenih u bolnici, domovima  zdravlja i Domu za stare u Dimitovgradu). U toku je sačinjavanje Plana vakcinacije za sledeću nedelju, kojim su obuhvaćeni privatni stomatolozi, privatne ordinacije i ostali zaposleni u domovima zdravlja.  

Na današnji dan registrovano je ukupno 19 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih   lica sa područja okruga (Pirot 11, Dimitrovgrad /, Bela Palanka 6 i Babušnica 2), i preminulo je jedno lice u Opštoj bolnici Pirot (iz Dimitrovgrada).

Danas je  poslato 20 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3046 osoba: u Pirotu 1887, Babušnici 347 , Beloj Palanci 515, Dimitrovgradu 307. Od početka epidemije do danas registrovano je 129 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 14.01.2021. preminulo je 100 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 49 lica a ukinuta za  37 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno  ukupno 119 pregleda, od kojih je 28  prvih i 91 kontrolni (24% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 32 bolesnika (18 iz Pirota, 6 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker