Lokalna samoupravaMali biznis

SEOSKI TURIZAM – VELIKA ŠANSA ZA RAZVOJ PORODIČNOG BIZNISA – Uručeni ugovori za podsticaj ruralnog turizma, do kraja godine još 100 novih ležajeva

Razvoj turizma kao privredne grane jedan je od prioriteta grada Pirota. Tim povodom, prvi put ove godine, pored mera za razvoj poljoprivrede, izdvojena su sredstva u iznosu od tri miliona dinara za razvoj ruralnog turizma, odnosno unapređenje turističkih potencijala na selu. Maksimalna podrška kroz ovaj vid podsticaja iznosi 300 hiljada dinara. U svečanoj sali Skupštine grada danas su potpisani ugovori sa korisnicima podsticaja. Ugovore je potpisalo dvanaest korisnika subvencija.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, pozdravljajući pristne istakao je, pored ostalog, da je osnovna ideja bila povećanje smeštajnih kapaciteta, a da se u postojećim poboljšaju uslovi smeštaja turista na teritoriji grada Pirota.

“Poslednjih nekoliko godina imamo povećan broj turista kada je Pirot u pitanju, pre svega u ruralnim sredinama, destinacije kao što su Stara planina, Zavojsko jezero, ali i mnoga druga sela u okolini Pirota. Naša namera je da preko Turističke organizacije pomognemo ljudima koji se bave turizmom da povećaju svoje smeštajne kapacitete, poboljšaju uslove, da to kategorizuju, da budu u sistemu naše Turističke organizacije i da na taj način privučemo veći broj turista koji će u boljim uslovima boraviti u Pirotu. Sa druge strane to je jedna podrška ekonomskom razvoju, jer turizam pokreće poljoprivredu, saobraćaj i druge delatnosti” – izjavio je Vasić.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, naglasio je da je veoma zadovoljan zbog toga što je od ideje do realizacije ovog programa prošlo malo vremena. On je podsetio na velika ulaganja države u sređivanje putne infrastrukture na teritoriji Pirota i to je iniciralo lokalnu samoupravu da se na još neki način podstakne razvoj ruralnih sredina.

“Ja lično smatram da je ovo odličan metod da pomognemo ljudima da se neki bave turizmom kao osnovnom delatnošću, a neki kao dodatnom. Vidim da smo ravnopravno raspodelili  novac. Imamo ljude iz Specijalnog rezervata “Jerma” i sa Stare planine. Sva tri ulaza na Staru planinu su pokrivena, i prema Temskoj i Toplom dolu, prema Gornjem visoku i Zavojskom jezeru. Nadam se da ćemo sledeće godine imati mnogo veći broj ljudi koji će konkurisati” – rekao je, pored ostalog, Colić.

Direktor Turističe organizacije Pirot, Bratislav Zlatkov, kaže da je ova mera sagledana i u Programu razvoja turizma grada Pirota do 2022. godine, ali i kao programska mera u strategiji održivog razvoja grada. Na ovaj način dobiće se još predesetak novih ležajeva. Na kraju godine, kada se završe sve započete aktivnosti, Pirot će dobiti preko 100 ležajeva samo u ovoj godini.

 

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker