Gradska hronika

Uprava za veterinu RS: Epidemija afričke svinjske kuge!

Uprava za vaterinu Republiike Srbije, proglasila je epidemiju afričke kuge kod divljih svinja delimično na teritoriji LU “Ponišavlje” u Pirotu i LU”Vidlič” u Dimitrovgradu.

Kako su nam potvrdili u našem lovačkom udruženju zaraženim područjem proglašen je teren duž autoputa od Pirota ka Dimitrovgradu i granici sa Bugarskom i od Krivodola do Pirota.

Epidemiji ove opake bolesti kod divljih svinja prethodilo je nedavno otkriće šest divljih svinja koje su uginule kod sela Petrlaš. O opasnosti pojave epodemije pre nekoliko dana govorila je i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, koja je tom prilikom ikstakla da je na jednoj farmi u Bugarskoj, zbog te bolesti uništeno oko 24.900 svinja. Zato je pojačan nadzor naših inspekcija, lovačkih udruženja i drugih nadležnih službi.

Bolest koja se ne prenosi na ljude i druge životinje po svemu sudeći stigla je iz Bugarske, migratornim stazama divljih svinja. Simptomi su visoka  temperatura, krvavi podlivi i krvarenje iz ušiju, nosa, predela oko repa.

Kako su nam rekli u LU “Ponišavlje” , da bi se sprečilo širenje zaraze  lovci su dobili precizna uputstva na koji način da se ponašaju prilikom lova, a uskoro će biti organizovan i grupni lov  na ovu vrstu inače  prenamnožene divljači.  Poseban oprez odnosi se na  način čuvanja domaćih svinja.

Slične vesti

Back to top button