Gradska hronika

Uprava za veterinu RS: Epidemija afričke svinjske kuge!

Uprava za vaterinu Republiike Srbije, proglasila je epidemiju afričke kuge kod divljih svinja delimično na teritoriji LU “Ponišavlje” u Pirotu i LU”Vidlič” u Dimitrovgradu.

Kako su nam potvrdili u našem lovačkom udruženju zaraženim područjem proglašen je teren duž autoputa od Pirota ka Dimitrovgradu i granici sa Bugarskom i od Krivodola do Pirota.

Epidemiji ove opake bolesti kod divljih svinja prethodilo je nedavno otkriće šest divljih svinja koje su uginule kod sela Petrlaš. O opasnosti pojave epodemije pre nekoliko dana govorila je i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, koja je tom prilikom ikstakla da je na jednoj farmi u Bugarskoj, zbog te bolesti uništeno oko 24.900 svinja. Zato je pojačan nadzor naših inspekcija, lovačkih udruženja i drugih nadležnih službi.

Bolest koja se ne prenosi na ljude i druge životinje po svemu sudeći stigla je iz Bugarske, migratornim stazama divljih svinja. Simptomi su visoka  temperatura, krvavi podlivi i krvarenje iz ušiju, nosa, predela oko repa.

Kako su nam rekli u LU “Ponišavlje” , da bi se sprečilo širenje zaraze  lovci su dobili precizna uputstva na koji način da se ponašaju prilikom lova, a uskoro će biti organizovan i grupni lov  na ovu vrstu inače  prenamnožene divljači.  Poseban oprez odnosi se na  način čuvanja domaćih svinja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker