Obrazovanje

U OŠ “Dušan Radović” u Pirotu počinje nastava za sticanje osnovnog obrazovanja odraslih

U OŠ “Dušan Radović” u Pirotu, koja je 2020. godine dobila verifikaciju za organizaciju funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od strane Ministarstva prosvete, danas je priređen prijem za polaznike ovakvog načina obrazovanja. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, pomoćnica gradonačelnika, Milica Golubović, direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić, direktorka Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje, Suzana Đorđević i sekretarka Crvenog krsta u Pirotu, Sanja Stanković. Goste i polaznike najpre je pozdravila, direktorka OŠ “Dušan Radović”, Nataša Branković.

Direktorka, Branković, kaže da će ovaj vid obrazovanja odraslih mnogo značiti, pre svega za same polaznike, ali i ceo Pirotski okrug. Nastavu u večernjim satima pohađaće pedesetak polaznika.

 

“Formirane su tri grupe polaznika, najpre od prvog do četvrtog razreda, zatim peti i šesti i treća sedmi i osmi razred. Najviše polaznika je u trećoj grupi, a u grupama je od 15 do 20 polaznika. Mene izuzetno raduje što su naši polaznici prepoznali šta to znači da čovek bude obrazovan i prepoznali su da je teško živeti u ovom društvu bez osnovne škole, a ona je obavezna. Mi smo kao Škola dobili verifikaciju za organizaciju funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih i možemo da organizujemo rad za polaznike, za lica koja su starija od 17 godina, a nisu završila osnovnu školu. Meni je čast jer je naša Škola jedna od retkih koja ima verifikaciju da se bavi ovakvom vrstom organizacije nastave”- rekla je Brankovićeva.

Nastava će se odvijati u večernjim satima i neće ometati redovnu nastavu. Časovi, u trajanju od 30 minuta, počinjaće od 18 časova i 15 minuta.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je obrazovanje odraslih deo jedinstvenog obrazovanja u Srbiji i da je jednako važno za sve građane.

“Jedan od ciljeva obrazovanja odraslih jeste, pre svega, promena kvalfikacione i obrazovne strukture stanovništva i da se povećaju šanse za zapošljavanje. Sa druge strane želimo da imamo socijalni i ekonomski održivi razvoj u našoj zemlji, da povećamo mobilnost radno aktivnog stanovništva, a to je, takođe, i rad na demokratiji. Mi se ovde uključujemo u evropski, ekonomski i socijalni prostor. Obrazovanje odraslih je najnormalnija stvar. Svako od nas uči celog života i proces celoživotnog učenja jeste naša realnost, tako da zaista smatram da će ovi ljudi dobiti šansu za bolju poziciju na tržištu rada, a sa druge strane ovde će biti angažovan nastavni kadar koji do sada nije radio, to su neki benefiti koji se odmah vide” – izjavio je Colić.

Direktorka Filijale Pirot, Nacionalne službe za zapošljavanje, Suzana Đorđević smatra da će polaznici sigurno imati pozitivna iskustva koja mogu da prenesu ljudima iz svog okruženja i da je ovo odlična prilika da se nastavi tamo gde se stalo. Završetak školovanja daće sigurno veće šanse da se dođe lakše do posla, rekla je Đorđevićeva.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu, Marija Vasić, takođe ističe značaj obrazovanja iz mnogo razloga. Bez diplome o završenom obrazovanju nemoguće je početi ni jedan sopstveni posao. Sistem socijalne zaštite ubrzano radi na primeni i iznalaženju novih podsticajnih mera za zapošljavanje pa je obrazovanje i sa tog aspekta veoma važno. Postoje različiti programi koji se finansiraju iz fondova evropskih zemalja, koji su jako važni, i doprinose boljem finansijskom statusu, a to je moguće iskoristiti samo uz obrazovanje i neophodnu diplomu.

Polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih obezbeđen je besplatan prevoz do škole.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker