Ostale vesti

U nedelju, 7. avgusta, počinje 17. Međunarodni folklorni festival

Pored Sajma knjige i grafike, koji Dom kulture u Pirotu organizuje u prvoj polovini godine, drugi najvažniji događaj za Dom kulture jeste Međunarodni folklorni festival, koji se organizuje u okviru Pirotskog kulturnog leta, rekao je, direktor pirotskog Doma kulture, Miško Ćirić. On je podsetio da je Pirotsko kulturno leto počelo koncertom folklornih sekcija Doma kulture pod nazivom “Amateri svome gradu”. U međuvremenu bilo je više dečjih projekcija na Maloj sceni koje su bile izuzetno posećene, zatim dva veća koncerta. Ćirić je najavio gostovanje grupe Goblini, 13. avgusta, a od 15. do 17. avgusta su besplatne bioskopske projekcije za decu i tinejdžere. Koncert klasične muzike je 23. avgusta. Ono što sada sledi jeste 17. Međunarodni folklorni festival koji će se održati na Omladinskom stadionu od 7. do 10. avgusta.

“Ove godine ćemo imati goste iz Meksika, Kipra, Grčke i Inđije, uz učešće folklornog ansambla Doma kulture. Kao i svake godine defile će krenuti u 19 sati od Guševice sa kraćim zadržavanjem na Trgu ispred Doma kulture, a posle toga učesnici nastavljaju do Omladinskog stadiona gde od 20 sati počinje program. U sredu uveče se zatvara Festival nastupom našeg ansambla uz tradicionalni vatromet. Verujem da će u ta četiri dana naši sugrađani uživati u predivnim igrama, pesmama, koreografijama, narodnim nošnjama” – rekao je Ćirić.

Ćirić je naglasio da je ovog puta ulaz besplatan. Prve večeri neće učestvovati ansambl iz Meksika, s obzirom da stižu u ponedeljak. Folklorni pedagog Doma kulture u Pirotu, Miloš Jončić, dodao je da će izvođački pirotski folklorni ansambl nastupiti prve i završne večeri. Najpre će se predstaviti igrama iz Pirota i sa Stare planine. Treće večeri nastupiće drugi ansambl Doma kulture igrama iz leskovca, a igre iz Gornjeg Visoka izvešće prvi folklorni ansambl. Završne večeri pirotski folklorci, koji završavaju Festival, izvešće igre iz Bosilegradskog Krajišta i vesele šopske igre.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker