Obrazovanje

Trening za nastavnike u okviru regionalnog projekta Superškole

Marija Ćirić, direktorka Srednje stručne škole i koordinatorka projekta Superškole, prisustvovala je treningu za nastavnike  koji je od 19. do 22. februara održan u Bečićima u Crnoj Gori. Regionalna kancelarija za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RYCO) organizovala je trening za koordinatore iz sto škola koje su izabrane u drugom ciklusu projekta Superškole. Projekat Superškole ima za cilj podršku izgradnji mira, pomirenja, dobrih međususedskih odnosa kroz učeničke razmene i raznovrsne radionice na temu pomirenja, interkulturalnog dijaloga.

Svrha ove obuke je bila da se nastavnicima pruži znanje i veštine koje su im neophodne za ulogu koordinatora razmene. Sesije za izgradnju kapaciteta pomogle su nastavnicima da shvate kako i zašto RYCO razmene uključuju ne samo razgledanje i aktivnosti u slobodno vreme, već i prilike za učenje o ključnim temama interkulturalnog dijaloga, izgradnje mira, konstruktivnog sećanja i pomirenja. Kroz igre, igre uloga i grupne aktivnosti, nastavnici su imali prilike da direktno iskuse vrste učenja od kojih učenici mogu imati koristi i da predvide kako mogu konstruktivno da se izbore sa svim izazovima koji se mogu pojaviti u interkulturalnom kontekstu.

Srednja stručna škola je po drugi put učesnik ovog regionalnog projekta. Nakon veoma uspešne realizacije dve razmene u okviru prvog ciklusa, naša škola učestvuje u dugoročnom partnerstvu sa školom iz Severne Makedonije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker