Gradska hronika

Svetski dan izbeglica obeležen u Mlekarskoj školi

Povodom Svetskog dana izbeglica, u prostorijama Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota održan je prigodan skup uz druženje, radionice i posluženje. Hepening su organizovali Udruženje građana „Info- park“ iz Beograda i Mlekarska škola iz Pirota.

Zajedničke aktivnosti su se sastojale u obilasku školskih prostorija od strane izbeglica i migrantkinja smeštenih u Prihvatno-tranzitnom centru „4.kilometar“ u Pirotu gde su se učesnici upoznali sa načinom pripreme pirotskih tradicionalnih proizvoda. Pored proizvodnje pirotskog kačkavalja, veliku pažnju privukla je i pekarska radionica gde su se mali migranti iz Avganistana, Iraka, Turske i Burundija radovali pri radu sa testanim komadima.


Deca starije uzrasne dobi su učestvovala u kvizu „Znam te – znaš me“, u kvizu prijateljstva za devojke i mladiće iz Mlekarske škole i migrante iz prihvatnog centra, tokom kojeg su učesnici imali priliku da saznaju više o matičnim zemljama svojih vršnjaka.
Sportski deo bio je namenjen za sve uzraste, gde su svi zainteresovani imali priliku da se ogledaju u stonom tenisu.


I za kraj, uz neformalno druženje i posluženje na opšte oduševljenje svih prisutnih, pored ostalih đakonija, poslužene su i torte sa zastavama zemalja svih učesnika oveg prelepog događaja.
Dobrodošlicu u Mlekarsku školu gostima je poželeo direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević: “Drago mi je da smo bili dobri domaćini i da smo na trenutak uspeli da vratimo osmehe na lica naših gostiju. Potrudili smo se da mladim ljudima iz svih krajeva sveta, pošaljemo poruke ljubavi i radosti. Poruku da nisu sami i da im svi ovde žele dobro. Mlekarska škola je mala škola, ali škola velikog srca i otvorena za sve dobronamernih misli. Drago mi je da u našu školu svakodnevno dolazi osam migranata, što je potvrda dobrog rada sa njima, posvećenosti nastavnika i otvorenosti naših učenika, njihovih vršnjaka. Sama njihova redovnost u pohađanju nastave je dokaz da ova škola ima dosta toga interesantnog da ponudi svima“. Direktor Đorđević je, takođe izrazio spremnost za nastavak saradnje ovog tipa.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker