Svetski dan izbeglica obeležen u Mlekarskoj školi

Povodom Svetskog dana izbeglica, u prostorijama Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota održan je prigodan skup uz druženje, radionice i posluženje. Hepening su organizovali Udruženje građana „Info- park“ iz Beograda i Mlekarska škola iz Pirota.

Zajedničke aktivnosti su se sastojale u obilasku školskih prostorija od strane izbeglica i migrantkinja smeštenih u Prihvatno-tranzitnom centru „4.kilometar“ u Pirotu gde su se učesnici upoznali sa načinom pripreme pirotskih tradicionalnih proizvoda. Pored proizvodnje pirotskog kačkavalja, veliku pažnju privukla je i pekarska radionica gde su se mali migranti iz Avganistana, Iraka, Turske i Burundija radovali pri radu sa testanim komadima.


Deca starije uzrasne dobi su učestvovala u kvizu „Znam te – znaš me“, u kvizu prijateljstva za devojke i mladiće iz Mlekarske škole i migrante iz prihvatnog centra, tokom kojeg su učesnici imali priliku da saznaju više o matičnim zemljama svojih vršnjaka.
Sportski deo bio je namenjen za sve uzraste, gde su svi zainteresovani imali priliku da se ogledaju u stonom tenisu.


I za kraj, uz neformalno druženje i posluženje na opšte oduševljenje svih prisutnih, pored ostalih đakonija, poslužene su i torte sa zastavama zemalja svih učesnika oveg prelepog događaja.
Dobrodošlicu u Mlekarsku školu gostima je poželeo direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević: “Drago mi je da smo bili dobri domaćini i da smo na trenutak uspeli da vratimo osmehe na lica naših gostiju. Potrudili smo se da mladim ljudima iz svih krajeva sveta, pošaljemo poruke ljubavi i radosti. Poruku da nisu sami i da im svi ovde žele dobro. Mlekarska škola je mala škola, ali škola velikog srca i otvorena za sve dobronamernih misli. Drago mi je da u našu školu svakodnevno dolazi osam migranata, što je potvrda dobrog rada sa njima, posvećenosti nastavnika i otvorenosti naših učenika, njihovih vršnjaka. Sama njihova redovnost u pohađanju nastave je dokaz da ova škola ima dosta toga interesantnog da ponudi svima“. Direktor Đorđević je, takođe izrazio spremnost za nastavak saradnje ovog tipa.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar