Lokalna samouprava

Svetska imena iz oblasti umetnosti u selu Vlasi formiraju Kulturni centar

Svetska imena iz oblasti umetnosti pokrenula su inicijativu da se u selu Vlasi, u prostorijama seoske škole, koja decenijama zvrji prazna i propada, formira jedinstven kulturni centar. Ovu inicijativu pokrenula su svetski poznata imena iz oblasti umetnosti poput skulptora Zorana Mojsilova, slikara i profesora na Akademiji umetnosti Perice Donkova, ali i prvaci opere Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandra Saška Rangelov i Miodrag Miša Jovanović, ali i i mnoga druga svetski poznata imena iz različitih oblasti umetnosti.

Profesor na Akademiji umetnosti u Nišu, Perica Donkov, kazao je Pirotskim vestima da je ideja da se u objektu škole u selu Vlasi oformi svojevrstan kulturni centar u kome bi se organizovale izložbe, radionice i slični događaji.

kanjon reke jerme iz vazduha

-Svi mi koji smo deo te inicijative smo poreklom iz tog kraja, Zoran Mojsilov i Aleksandra Rangelov su poreklom iz sela Vlasi, ja iz sela Mazgoš i svi mi želimo da doprinesemo da Vlasi postane svojevrsna umetnička Meka za umetnike iz celog sveta-kazao je Donkov za Pirotske vesti uz konstataciju da je projekat načelno podržao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i da veruje da će se u realizaciju čitavog projekta krenuti kad prođe pandemija korona virusa.

profesor Perica Donkov
Profesor Perica Donkov

Svetski poznati skulptor Zoran Mojsilov, koji je poreklom iz sela Vlasi, već je najavio da želi da u ovom selu napravi galeriju svojih radova, neku vrstu stalne postavke, dok su prvaci opere Narodnog pozorišta u Beogradu Saška Rangelov, mecosopran, i njen suprug – tenor Miodrag Jovanović, takođe prvak opere, zainteresovani da u selu Vlasi pokrenu školu za buduće operske pevače.

zoran mojsilov u selu vlasi
Zoran Mojsilov – u sredini

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot kazao je Pirotskim vestima da je ideja da se seoska škola, koja je inače kvalitetna građevina, bude preuređena u svojevrstan kulturni centar, jedinstven u ovom delu zemlje.

zoran mojsilov
Mojsilov prošlog leta organizovao koncert klasične muzike u selu Vlasi, prvi u istoriji sela

-Vlasi je selo koje se sve više otvara ka posetiocima, zajedno sa JP Srbijašume radimo na uredjenju izletišta i staza u okolini, uradjen je deo puta, radiće se jos, a rekonstrukcija škole bi jos više dala na značaju i promociji rezervata prirode Jerma. Predstoji nam izrada projektne dokumentacije, pa pronalaženje fondova za realizaciju ovog projekta-kazao je Zlatkov Pirotskim vestima uz konstataciju da su svi preduslovi da do realizacije ovog projekta ispunjeni s obzirom na odličnu saradnju Gradske uprave , MZ Vlasi, Srbijašuma i svih drugih subjekata koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta.

Mojsilov, koji živi i radi u Minesoti, SAD, prošlog leta je po prvi put u istoriji sela, organizovao koncert klasične muzike u centru sela na kome su nastupali poznati njujorški pijanisti koji su bili oduševljeni onim što su videli u selu Vlasi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker