Kultura

Zoran Mojsilov organizovao koncert klasične muzike u selu Vlasi! (VIDEO)

U okviru ovogodišnjeg Jerma Outdoor festivala svetski poznati umetnik, poreklom iz sela Vlasi, organizovao je u centru sela jedinstven koncert klasične muzike, na kome su nastupili vrhunski muzičari iz SAD, Miki Aoki, pijanistkinja iz Nju Jorka, koja je poreklom iz Japana i Ralf Haz, virtuoz na violoni iz Minesote. 

Ovo dvoje virtuoza na klaviru odnosno violini došlo je zahvaljujući Mojsilovu u selo Vlasi kako bi, kako kažu, svirali sa Romima, od kojih svakako može nešto i da se nauči, s obzirom da je reč o potpuno drugačijem pristupu muzici, sviranju bez nota, ali uz mnogo improvizacije i “duše”.

Mojsilov je inače prijatelj sa ocem Ralfa, koji je poreklom iz Mađarske i bio je veliki poštovalac legendarnog etnomuzikologa, kompozitora i svetski poznatog muzičara Bele Bartoka, takođe Mađara, koji se dugo bavio proučavanjem muzike, između ostalih, i balkanskog područja. Upravo o tome je i Ralf sanjao, da dođe na Balkan, konkretno u Srbiju i svira sa pravim romskim muzičarima koji ne čitaju note, ali sviraju uz obilje improvizacija i unose ogromnu količinu emocija u svoju muziku.

-Ovo je ostvarenje mojih snova. Moj deda je bio ogroman poštovaoc Bele Bartoka, koji je inspiraciju za svoju muziku nalazio na ovim prostorima. Iskustvo koje ću steći ovde će mi pomoći da sviram Bartoka bolje. Nikada nisam verovao da će mi se ovo desiti ali eto desilo se-kaže Haz za Pirotske vesti.

Miki Aoki, pijanista iz Japana koja živi i radi trenutno u Njujorku kaže za Pirotske vesti da joj je ovo najčudniji nastup ikada.

-Zaista je ovo najčudniji nastup koji sam ikada imala. Svirala sam prvi put na ozvučenju, na potpuno drugačijem – elektronskom instrumentu, bilo je teško adaptirati se ali verujem da je publika zadovoljna onim što je čula-kaže Aoki.

Vožnja u volovskim kolima kao uvod u koncert

Pre samog koncerta, Mojsilov je, u svom prepoznatljivom stilu, organizovao i jedan kratak performans. Naime, uz komentar “U selo nemamo volove pa moramo mi da budemo volovi-volonteri”, Mojsilov je sa još par meštana na pravim volovskim kolima provozao dvoje umetnika do “bine” na kojoj su nastupali, ispred seoske zadruge koja dugo godina nažalost ne radi. Mojsilov je na ovaj način verovatno pokušao da ukaže na  ubrzano umiranje sela koje je nažalost prisutno širom zemlje, a posebno u planinskim krajevima.

 

Zoran Mojsilov u razgovoru za Pirotske vesti kazao je da su i Miki Aoki i Ralf Haz bili oduševljeni idejom da dođu u Vlasi.

-Ja sam bio inspirisan nekom idejom o japanskoj tradiciji. Baš sada je taj njihov tradicionalni “Bono-Dori” praznik. Baš sada je taj praznik u Japanu i svidela joj se ideja. U principu, želja mi je da pokažem i da smo svi isti, da nismo različiti-kaže Mojsilov.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker