Lokalna samouprava

Sve pirotske škole spremne za početak nove školske godine

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, inicirao je i održao sastanak sa svojim saradnicima i direktorima osnovnih i srednjih škola u Pirotu, s obzirom da se bliži početak nove školske godine. Colić smatra da je interesovanje Uprave grada za stanje u školama uobičajena stvar, a pogotovo kada je u pitanju početak novog perioda rada.

Brojna su pitanja o kojima se razgovaralo sa direktorima škola i generalna je ocena da je stanje zadovoljavajuće i da su škole spremne za odvijanje nastave rekao je, pored ostalog, Colić.

“Pre svega u situaciji covid-a dolazi nam u susret nova školska godina. Ali, i da nema covid-a smatram da je profesionalno i ljudski da se pre početka škole vidimo sa direktorima i čujemo da li ima kakvih problema. Hteli smo da čujemo da li postoji plan za redovnu situaciju, plan za covid, da li su predviđena sredstva za primenu, eventualno, protivepidemijskih mera, da li postoji raspored časova, da li je organizovan prijem prvaka u smislu da se koordiniše rad policije u prvih mesec dana, a i topla dobrodošlica što je tradicija svake godine. Osvrnuli smo se na upis dece, da planiramo šta ćemo za sledeći upis jer je sve manje dece. Mislim da će 80 deteta biti manje sledeće godine što su cela tri odeljenja manje. Samim tim razgovarali smo kako stojimo sa nastavnicima i njihovim normama, u kom su stanju objekti, nastavni materijal, kako ide sa distribucijom knjiga, da li su svoj deci jednako dostupne knjige, da li ima smernica resornog ministarstva i tome slično”- izjavio je Colić.

Jedno od, takođe, važnih pitanja, kaže Colić, jeste kako se ostvaruje budžet u školama, kako se realizuje rashodna strana, i da li ima para za redovne potrebe. Obrazovanje je jedan od prioriteta grada i grad nastavlja da maksimalno pomaže. Kako je izjavio Colić stanje u školama je veoma dobro i škole su spremne za realizaciju nastavnog procesa. Još uvek je nepoznanica koje će smernice biti resornog ministarstva vezane za organizovanje nastave u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Ove godine iz budžeta grada Pirota za predškolsku ustanovu izdvojeno je 206 miliona dinara, za osnovne škole 82 i  srednje 64 miliona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker