Kultura

Retrospektiva opusa “Između prirode i arhitekture”

U Likovnoj galeriji u Pirotu otvorena je nova izložbena postavka pod nazivom Retrospektiva opusa “Između prirode i arhitekture”. Reč je o delima Nadežde Markovski koja je 2003. godine diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na kojem je ubrzo magistrirala, a nešto kasnije i doktorirala. Na samom početku svog umetničkog stvaralaštva, kako kaže, izdvojile su se dve paralelne teme koje je likovno istraživala – arhitektura i floralni motivi.

“Nakon završenih magistarskih studija 2005. godine ova dva paralelna toka spontano su se sjedinila u samostalnu celinu. Tada nastaju prvi radovi, crteži i grafike, koji se intenzivno bave pitanjem i likovnim razrešavanjem harmonije između elemenata prirode i arhitekture. Ovaj opus je imao svoje etape i kulminaciju u doktorskom umetničkom projektku 2015. godine. Svima im je zajednički motiv, odnosno reakcija na aktuelna razmišljanja i doživljaje vezane za vreme u kojem su nastali, koje karakterišu krajnost i dehumanizacija čovečanstva kroz njihov uticaj na okruženje čija je očigledna posledica i disharmonija odnosa čoveka i njegove okoline – prirode” – kaže, pored ostalog, Nadežda Markovski.

Pored 8 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, Nadežda Markovski učestvovala je na preko 70 kolektivnih izložbi, bijenala i trijenala u Srbiji, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji ……

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker