Lokalna samouprava

Prikupljanje hlebnog žita počelo i u pirotskom kraju

Povoljne vremenske prilike doprinele su da pšenica dostigne svoju punu zrelost tako da je prikupljanje hlebnog žita počelo ovih dana. Pšenica je u dobrom stanju tako da se očekuje da prinosi budu u okviru proseka od četiri tone po hektaru. Na pojedinim parcelama prinosi će biti iznad proseka kaže stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Olivera Gavrilović.

“U Pirotskom okrugu imamo oko deset hiljada hektara pod strnim žitima, a isto toliko je i pod kukuruzom. Stanje pšenice je odlično tako da se očekuju prosečni prinosi, kao i kvalitet zrna. S obzirom da se najavljuju padavine prepuručujem poljoprivrednim proizvođačima da sa žetvom požure ukoliko je njihova pšenica u punoj zrelosti. U zavisnosnosti od vremenskih prilika do kraja jula ovaj najvažniji posao u poljoprivredi trebalo bi da bude završen. Cena kombajniranja je na prošlogodišnjem nivou i kreće se od 12 do 13 hiljada dinara po hektaru” – kaže Gavrilovićeva.

S obzirom da je pšenica dostigla svoju zrelost visoke temperature ne utiču negativno na nju, dodala je Gavrilovićeva. Međutim, kod kukuruza se oseća nedostatak vlage u zemljištu. Ukoliko se nastavi sušni period verovatno će se to odraziti i na prinos u velikom procentu. Na nekim parcelama je primetno da čak i usled padavina oporavak kukuruza nije moguć.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker