Lokalna samouprava

Predstavnici nekoliko ambasada u poseti Tkačkoj koloniji u Dojkincima

Danas su Tkačku koloniju koja se održava u Dojkincima posetili predstavnici nekoliko ambasada u društvu gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, predstavnika Etnomreže, NALED-a. U Dojkincima radi petnaestak tkalja, od Novog Pazara do Novog Sada, koje uče tajne izrade pirotskog ćilima. 

Kako je kazao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, ova Tkačka kolonija, šesta po redu, ima važnu diplomatsku konotaciju sa ciljem promocije ovog zanata i očuvanja izrade pirotskog ćilima.

-Ideja je da edukujemo žene koje žele da se bave rukotvorinama i da očuvamo stare zanate. Nismo se čini se, puno odmakli od ove ideje, ali imamo bolju saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova, već smo imali sastanak sa ciljem opremanja salona u ovom Ministarstvu pirotskim ćilimovima, kao i uvrštavanja pirotskog ćilima u diplomatske protokolarne poslove. Ministar spoljnih poslova je već počeo da na svojim putovanjima poklanja pirotske ćilimove. To jeste jedan zamajac sa ciljem da motivišemo žene da se bave ovim tradicionalnim zanatom-kazao je Vasić.

Čarls Norf, predstavnik ambasade Kanade u Srbiji kazao je da Pirot i Kanada imaju jednu važnu konekciju, a to je činjenica da je ambasador Srbije u Kanadi poreklom iz Pirota. 

-Zaista sam srećan što sam ovde. Ima mnogo sličnosti između moje zemlje, Kanade i Stare planine, Planine i reke su slične onim predelima Kanade gde sam ja odrastao. Mi zapravo imamo konekciju, Kanada i Pirot, jer ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević je iz Pirota, znao sam to pa sam ga kontaktirao pre nego što sam došao ovde, on je bio veoma srećan i poslao je pozdrave svima. Mislim da je važno za ambasadore da napuste “beogradski balon” i vide pravu Srbiju. To je veoma dobro za nas jer dobijemo jednu potpuno novu perspektivu kada govorimo sa ljudima iz različitih delova Srbije. Saradnja sa Etnomrežom je dragocena i ambasada Kanade je srećna što može da da svoj skroman doprinos celoj ovoj priči. Takođe, lepo je videti da je podršku ovom projektu dala i država Srbija, Grad Pirot, čiji gradonačelnik je ovde, NALED i Etnomreža, kao i druge ambasade-kazao je Norf.

Ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam kazao je da mu je ovo treći boravak u Pirotu i ovom delu Srbije.

-Ovo je treći put da sam ovde, prvi put sam bio pre dve godine upravo na ovoj koloniji. Tada sam se upoznao sa lepotom Pirota i celog regiona, posebno sa ovom grupom žena koje tkaju ćilime i organizuju ceo ovaj događaj. Ja nisam samo ambasador Belgije, već i ambasador Pirota jer sam kupio jedan ćilim koji sada krasi rezidenciju ambasade u Beogradu. Svaki posetilac ambasade sada je upoznat sa kvalitetom ćilima. Mislim da je ovo važna inicijativa i želim da čestitam NALED-u na tome jer ovaj projekat spaja žene, tradiciju i ručni rad i mogu da vidim da je ovo dobar put da žene ekonomski budu samostalnije i naravno vrlo je važan aspekt očuvanja tradicije Srbije na ovaj način. Nadam se da će sve ovo prepoznati i UNESCO i da će na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa dodati i ćilime koji predstavljaju bogatsvo vaše zemlje. Ova poseta je dragocena i za mene jer je prilika da se boravi van vrućine Beograda, na mestu punom kiseonika. Moram da podsetim da sam nedavno boravio u Pirotu i tada sam sa gradonačelnikom Vasićem razgovarao o ekologiji i moram da kažem da Grad Pirot radi mnogo na zaštiti životne sredine i na promociji važnosti očuvanja životne sredine.

Pirotski ćilim prvi kandidat za nominaciju za UNESCO

Predstavnica Etnomreže Violeta Jovanović kazala je da se na polju očuvanja pirotskih brendova beleže značajni pomaci.

-Mi smo se fokusirali na pirotski ćilim, ali uvek nastojimo da promovišemo i vašu gastronomiju, sve proizvode koji se ovde izrađuju decenijama i koji imaju zaštitu i obeležje ovdašnjeg identiteta. Za ovih šest godina okupili smo na desetine tkalja koje dolaze da tkaju pirotske ćilimove. Ove godine imamo mnogo mladih koji su došli da ovde probaju da savladaju Rašićevu šaru-kazala je Jovanovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker