IntervjuLokalna samouprava

Piroćanac Dejan Ralević, novi ambasador Srbije u Kanadi za Pirotske vesti: Ponosan sam što sam ambasador svoje zemlje. To je jedan od najznačajnijih poslova koje čovek može da obavlja

Mladima Ralević poručuje da uče, da se obrazuju, stiču veštine, jer bez toga nema napretka

Naš sugrađanin Dejan Ralević, ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, imenovan je za novog ambasadora Srbije u Kanadi. U razgovoru za Pirotske vesti tim povodom, Ralević kaže da je ovo u njegovoj dosadašnjoj, inače veoma uspešnoj karijeri, najznačajnija dužnost. Inače, Dejan Ralević na dužnost ambasadora Srbije u Kanadi odlazi sa takođe veoma važne funkcije pomoćnika ministra  spoljnih poslova zaduženog za odnose sa EU. Ralević u intervjuu Pirotskim vestima kaže da je siguran da postoji prostor i za pirotsku privredu na kanadskom tržištu.

Ralević kaže da iako nije rođen ovde, on Pirot smatra svojim rodnim gradom i svuda se sa ponosom predstavlja kao Piroćanac.

-Već dugo ne živim u Pirotu, ali mi porodica i najbolji prijatelji tu žive. Nije mi teško bilo odvajanje, jer sam još kao student otišao za Beograd i nakon završetka studija nastavio sam karijeru u Pirotu. Onda sam još jednom otišao za Beograd, ali tako što sam se, na konkursu, zaposlio u tadašnjem Saveznom ministarstvu inostranih poslova. Tu je bio početak moje nove karijere. Naravno da se nikad nisam pokajao, naprotiv-kaže Ralević.

Dejan Ralevic
2019-11-29 III. Konferencja Belgradzka . Minister Szymon Szynkowski vel Sęk . Warszawa . Fot. Gabriel Piętka / MSZ

Ralević: Ponosam sam što sam ambasador svoje zemlje. Mladima poručuje da uče, usavršavaju se. Ono što možda ponekad vidite oko sebe, pre predstavlja sistemsku grešku nego pravilo-poručuje Ralević

-Želim da poručim mladima da je važno da uče, da se obrazuju, da stiču veštine, jer bez toga nema napretka. Ono što mogu ponekad da vide oko sebe, pre predstavlja  sistemsku grešku nego pravilo. Zato, knjigu u ruke, ali i putovanje van granica zemlje. Upoznavanje ljudi i drugih svetova čini nas boljim ljudima.
Ponosan sam što sam ambasador svoje zemlje, što je, verovatno, jedan od najznačajnijih poslova koje čovek može da obavlja. U mom slučaju predstavlja i priznanje za rezultat u dosadašnjoj diplomatskoj karijeri, koja je gotovo 20 godina. Mnogo sam naučio i mnogo tek treba da učim. Najduže sam se bavio odnosom sa Evropskom unijom, te sam i na mesto ambasadora u Kanadi imenovan sa mesta pomoćnika ministra spoljnih poslova, zaduženog upravo za EU-kaže Ralević.

dejan ralević u pirotu

Službovao u Maroku, Belgiji, Švajcarskoj… Gotovo dve decenije u diplomatiji

-U vezi sa ovim poslom, moram da budem iskren i kažem kako je to zaista izuzetan posao (neki vole da kažu “elitistički”, sa čime se ne slažem), ali i on ima svoje “mračne” strane. Nikada nije jednostavno seliti se i menjati život i sebi i porodici. Ipak, ja ovde izdvajam samo najlepšu stranu ovog posla. Službovao sam u Maroku, Belgiji, Švajcarskoj, evo sada odlazim u Kanadu, ali je osnovno bilo da radiš najbolje što možeš – u interesu države i njenih gradjana. I nikad ne zaboravljam odakle sam i kako sam u Pirotu stekao osnovna (najvažnija) znanja, kako sam odrastao u odličnoj sredini, u porodici sa puno ljubavi i razumevanja. Ne dolazim često u Pirot, prvenstveno zbog obaveza, ali moja porodica dolazi kod mene. Kada sam tamo, obavezno obilazim okolinu koja je, kako sada vidimo, postala top turistička destinacija. Nadam se da turisti neće ugroziti lepotu koji nas kraj ima. Posebno Staru planinu, ali i divna izletišta – kanjon Jerme, predivne manastire, Dag banjicu. Ne znam da li je i dalje aktuelan Begov most, gde smo kao mladi često odlazili. Današnja tehnolgija nam omogućava da se stalno čujemo i vidimo, tako da mi je drago što nesmetano učestvujem u odrastanju sestričine Sofije-navodi ambasador Ralević.

Ralević: Siguran sam da postoji prostora za pirotsku privredu na kanadskom tržištu

Ambasador Ralević kaže da će jedan od njegovih zadataka biti i poboljšanje ekonomskih odnosa sa Kanadom, gde, kako kaže, ima prostora i za pirotsku privredu.

-Nadam se da ću moći da doprinesem razvoju politickih, ali i ekonomskoh odnosa sa Kanadom. Verujem da će mi prethodno iskustvo iz privatnog sektora pomoći u tome. Siguran sam da postoji prostor i za pirotsku privredu na kanadskom tržištu, s tim što se mora uzeti u obzir trenutna situacija u svetu sa pandemijom i izazovima privrednog oporavka. Značajna je i naša dijaspora u Kanadi, a i privatno poznajem veći broj Piroćanaca koji tamo žive i rade. Eto prilike za nova druženja. Sa Kati Čabom, dosadašnjom kanadskom ambasadorkom, imao sam odličan odnos, a verujem da ću nastaviti i sa njenim naslednikom. Ona je posebno bila ponosna što je nedavno bila pokrovitelj Tkačke kolonije u Dojkincima, oduševljena specifičnoscu pirotskog ćilima. Izdaleka pratim dešavanja u Pirotu, što je zaista posredno, ali svaki put kada dodjem vidim da se stvari menjaju na bolje, ali o tome bi trebalo da govore oni koji tamo žive. Želeo bih da objasnim čitaocima da je diplomatija divan i izazovan posao, sigurno jedan od najzanimljivijih u državnoj upravi, te da svaka mlada osoba, koja želi da se bavi medjunarodnim odnosima, spoljnom politikom i diplomatijom, treba da radi na ostvarenju svog sna da postane diplomata. Nikada nista nije nemoguće kada se mnogo želi, ali i radi. Ponavljam da je znanje najvazniji resurs. Šaljem veliki pozdrav Piroćancima i hvala na pozivu za razgovor-poručuje ambasador Ralević u razgovoru za Pirotske vesti.

fotografije – lična arhiva Dejana Ralevića

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker