Lokalna samouprava

Tkačka kolonija: Ambasadorka Kanade Keti Čaba i supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri oprobale se u tkanju pirotskog ćilima

Danas su u poseti petoj po redu Tkačkoj koloniji koju je podržao Grad Pirot, bile visoke zvanice među kojima su i ambasadorka Kanade Keti Čaba, kao i supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri. One su se oprobale i u tkanju pirotskog ćilima, a svoje prve redove ćilima izatkale su uz pomoć iskusnih pirotskih tkalja. Na petoj po redu Koloniji učestvuje ograničen broj tkalja, zbog epidemiološke situacije, iz cele Srbije, posebno Vojvodine. U petak će Tkačku koloniju posetiti i najviši predstavnici ambasade Argentine u Srbiji.

Koloniju je zajedno sa predstavnicima ambasada, ali i Etno mreže, posetio i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je istakao da je zahvaljujući naporima Grada ali i NALED-a i Etno mreže, pirotski ćilim postao poznat i cenjen i van granica naše zemlje.

-Mislim da je ovo odlična promocija Stare planine, pirotskog ćilima, da žene iz drugih gradova nauče ovaj zanat a da Etno mreža stvara nove mogućnosti za kreativne žene iz Pirota ali i cele Srbije-kazao je gradonačelnik Vasić.

En Godfri, supruga ambasadora SAD Entonija Godfrija nije krila oduševljenje onim što je videla na Tkačkoj koloniji, a uz asistenciju iskusnih pirotskih tkalja izatkala je i svoje prve redove pirotskog ćilima.

-Jako cenim i vrednujem ovu vrstu rada, inače se i sama dosta bavim ručnim radom. Isprva je trebalo da dođem na jedan dan zajedno sa diplomatama, međutim, kada sam videla radove, zamolila sam da dođem ovde i učim kako se tka pirotski ćilim-kazala je Godfri.

Ambasadorka Čaba je istakla da je očuvanje zanata poput pirotskog ćilima od izuzetne važnosti.

-To je za nas prioritet, kao i rodna ravnopravnost-kazala je ambasadorka Čaba, koja je i glavni pokrovitelj kolonije.

foto Etno Mreža

Peta Tkačka kolonija održava se od 4. do 7. avgusta na Staroj planini, u Planinarskom domu Dojkinci, a organizovali su je krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža i Grad Pirot, uz pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD. Zbog epidemiološke situacije i poštovanja mera, ovoga puta učestvuje manji broj tkalja, ali sve su raspoložene da otkriju svoje male trikove, koje su godinama usavršavale.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović ukazuje da pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD Tkačkim kolonijama govori o pažnji koju ova vrsta sadržaja izaziva u svetu, a posebno u diplomatskim krugovima.

-To govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu i zato im je potrebna podrška države da iz zanata sebi obezbede platu kroz plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda – rekla je Jovanović i dodaje da bi dobra osnova za podršku bilo zakona o zanatstvu.

Prema njenim rečima, pomoglo bi ukoliko bi se u turističkim mestima otvarale galerije u kojima bi se predstavljali stari zanati i prodavale rukotvorine.

Slavica Ćirić, iz Udruženja za očuvanje starih zanata Damsko srce kazala je da su kreativne Piroćanke čuvari pirotskog ćilima.

-Osim što prenosimo znanje ženama iz drugih gradova, mi imamo i različite edukacije, razmenjujemo iskustva, probleme a sve sa ciljem očuvanja umetničkih zanata koji su na rubu opstanka-kazala je Ćirićeva.

ambasadorka Kanade Keti Čaba oprobala se u tkanju pirotskog ćilima
ambasadorka Kanade Keti Čaba oprobala se u tkanju pirotskog ćilima – foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker