Lokalna samouprava

Ambasador Belgije Kun Adam razgovarao sa Vasićem o ekologiji

Vasić je istakao brojna ulaganja u očuvanje životne sredine i dodao da je počela izgradnja stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Pirotu

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je sa svojim saradnicima, zamenikom Milošem Colićem i pomoćnicom Milicom Golubović, u svom kabinetu primio ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji Kuna Adama sa kojim je razgovarao, između ostalog i o ekologijji i zaštiti životne sredine. Vasić je istakao brojne projekte koje grad realizuje a koji se tiču ekologije i dodao da je upravo počela i izgradnja automatske merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Pirotu. Ova delegacija nakon sastanka u zgradi Gradske uprave obišla je i Regionalnu deponiju Pirot, gde se takođe realizuju značajne investicije iz oblasti zaštite životne sredine. 

-Mislim da smo imali interesantan razgovor, pre svega su na dnevnom redu bila pitanja iz ekologije, ali i o drugim aspektima uključivanja javnosti. Ja mislim da je Pirot tu primer dobre prakse, ovih dana je krenula izgradnja stanice za kontrolu kvaliteta vazduha. Uključili smo javnost kroz usvajanje planova, imali smo prezentaciju plana razvoja grada gde je jedan od segmenata zaštita životne sredine i očekujemo podršku evropskih institucija jer Pirot ne može sve sam da finansira. Očekujemo i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i tu su uključeni evropski fondovi, pa su nam stoga posete zvaničnika zemalja EU veoma značajni-kazao je Vasić.

Ambasador Adam kazao je da mu je prva poseta Pirota u kontekstu posete Tkačkoj koloniji gde je bio impresioniran ovim zanatom u Pirotu.

-Želja mi je bila da vidim kako se Grad Pirot nosi sa izazovima očuvanja okoline. Svi znamo da Srbija pregovara za pristupanje EU a jedno od ključnih poglavlja koja treba otvoriti je upravo iz oblasti zaštite životne sredine. Puno se razgovora vodi na tu temu, ali na kraju, sa situacijom se najbolje upoznamo kroz ovakve posete. Veoma sam srećan što je gradonačelnik izrazio spremnost da me primi i da me upozna sa čitavim projektom oko Regionalne deponije Pirot, koju ćemo danas i posetiti. Takođe, vrlo sam impresioniran postignućima lokalne samouprave na ovom polju, radi se na izgradnji stanice za kontrolu kvaliteta vazduha, radiće se na zameni energetana sa uglja na gas i na mnogo drugih polja. Takođe, i u mojoj zemlji su ljudi zabrinuti kada je reč o zaštiti životne sredine, ali je važno da postoje zakoni i procedure koje regulištu ovu oblast-kazao je ambasador Adam. 

Nakon sastanka u zgradi GU Pirot delegaciju je primio direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker