Lokalna samoupravaOstale vesti

Predstavljen Javni poziv za poslodavce – Finansijska i tehnička podrška za organizovanje obuka na radnom mestu

Projekat „Znanjem do posla“, u koji je Pirot uključen već sedam godina, osmišljen je sa ciljem da omogući lakše zapošljavanje mladih, a realizuje se u partnerskom odnosu vlada Srbije i Švajcarske. Tim povodom danas je u prostorijama Uprave grada Pirota održan Info dan na kojem je predstavljen novi Javni poziv za poslodavce. Reč je o trening platformi za obuke na radnom mestu, a projektom je predviđena finansijska i tehnička podrška poslodavcima za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Projekat „Znanjem do posla“ izdvojio je za ovaj poziv 75 miliona dinara.

Platforma za obuke na radnom mestu je poziv koji je pokrenut i osnovna razlika u odnosu na prethodne da sadrži tri programa gde poslodavci mogu da se prijave. Jedan od najvažnijih jeste sticanje kompetencije u određenom zanimanju i promeni orijentacije u okviru kompanije kaže, Boris Majstorović, viši savetnih u projektu Znanjem do posla. On je istakao izuzetnu saradnju sa Pirotom, Udruženjem “Osveženje” i Job info centrom.

“Radimo sa šest brokerskih organizacija u različitim delovima Srbije, ali zaista Udruženje “Osveženje” u Pirotu nas svaki put prijatno iznenadi nivoom koji su dostigli u saradnji sa kompanijama, školama i sa mladima. Očekujemo da se prijave svi poslodavci iz okruženja, ne samo iz Pirota, koji zaista imaju potrebu za novom radnom snagom, odnosno za mladima. Mi smo tu da pomognemo da se ti mladi ljudi što lakše integrišu u privatne kompanije” – rekao je Majstorović.

Od početka projekta oko 150 mladih i dvadesetak kompanija je učestvovalo na javnim pozivima, a prošle godine oko 70 mladih je učestvovalo kaže, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

“To je dalo zadatak Upravi grada Pirota da prouči šta se to dešava i da u naš Lokalni akcioni plan zapošljavanja ovakvu meru i mi uvrstimo. Više od 20 miliona dinara grad Pirot izdvaja godišnje za zapošljavanje, a ovakve stvari jesu podrška politici grada u zapošljavanju. Pre sedam godina veoma teško je bilo objasniti mnogim poslodavcima šta se zapravo ovde radi. Sada svi znaju, ovaj Program ima svoje reference, i ono što je najvažnije pruža se poslodavcima podrška u predselekciji kandidata, u obuci mentora, u svim tehničkim i administrativnim procedurama, učešće u zaradi, tako da svako onaj ko je ozbiljan i kome su potrebni novi radnici učešćem u ovom projektu zapravo olakšava ceo posao. Moram da kažem da Job info centar pruža veliku podršku gradu kao i Nacionalna služba za zapošljavanje. Mi smo umrežili sve one koji se bave zapošljavanjem i nadam se da ćemo ovakvim merama nastaviti da implementiramo politiku grada u oblasti zapošljavanja” – rekao je Colić.

Ana Petrović iz Job info centra je takođe istakla da novi Javni poziv pruža mogućnost poslodavcima da se prijave za realizaciju obuka na radnom mestu.

“Pored benefita koji imaju poslodavci u smislu tehničke i finansijske podrške prilikom organizacije obuke za različita zanimanja ovaj poziv je vrlo koristan mladim ljudima koji kroz obuke dobijaju šansu da uđu u kompaniju, da rade uz iskusne mentore, da nauče posao, osete atmosferu firme i na kraju obuke izađu sa stečenim kompetencijama. Ono čime možemo da se pohvalimo u Pirotu, i na celom projektu, procenat zapošljivosti nakon obuke je jako visok, čak više od 60 posto, što znači da 60 posto mladih, koji prođu obuke, ostane da radi u kompanijama za stalno”- rekla je Petrovićeva

Posle prijave poslodavaca i definisanja obuka biće objavljen Javni poziv za mlade, a program je ove godine karakterističan i po tome što će moći da se uključe i stariji kandidati iz ranjivijih kategorija.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker