Lokalna samouprava

Poslednji lovac na naciste Efraim Zurof danas u Pirotu: Događaji poput današnjeg u Pirotu su veoma važni, hvala Gradu Pirotu i porodici Ljube Ljubenovića

Istina o Holokaustu je napadnuta, poručio Zurof u svom govoru u Pirotu!

Poslednji lovac na naciste Efraim Zurof, direktor Simon Vizental centra u Jerusalimu, danas je prisustvovao svečanosti kojom je obeležen tragični događaj – 80. godina od deportacije pirotskih Jevreja od strane bugarskih okupatora u zloglasni nacistički logor Treblinku. Zurof je između ostalog kazao, uz reči zahvalnosti Gradu Pirotu, porodici Ljube Ljubenovića i Jasni Ćirić, predsednici Jevrejske opštine Niš, da je organizovanje događaja poput današnjeg u Pirotu veoma važno, kao i edukacija o Holokaustu, jer jedino tako, možemo da postignemo da se takvi stravični događaji u budućnosti ne ponove. 

-Živimo u teškim vremenima, kada je istorija postala važnija nego što je ikada bila. Govorim o porastu anti-semitizma u mnogim mestima u svetu. Dve fundamentalne vrednosti jevrejskog sveta – uspostavljanje države Izrael i Holokaust, su napadnute. Istorija je zato vrlo važna i želim da se zahvalim Jasni Ćirić, predsednici Jevrejske opštine Pirot, zato što mi je skrenula pažnju na deportaciju Jevreja iz Pirota. Vrlo dobro sam bio informisan o deportacijama iz Skoplja i Trakije, ali nisam znao o Pirotu. Istina o Holokaustu je napadnuta. Ne tako daleko odavde, preko granice, u Makedoniji vrši se pritisak na jevrejsku zajednicu i na makedonske vlasti da se ne pominje ko je deportovao Jevreje iz Makedonije, Trakije i Pirota u Treblinku. I to što se dešava u Makedoniji nije izolovan slučaj-kazao je Zurof i kazao da sličnih primera ima u postkomunističkim zemljama Istočne Evrope, gde je lokalno stanovništvo kolaboriralo sa nacistima u učestvovalo u sistematskim masovnim ubistvima Jevreja. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker