Lokalna samouprava

Medalja pravednika uručena Dejanu Slavujeviću, unuku nekadašnjeg predsednika opštine Pirot Ljube Ljubenovića, koji je sa suprugom Darinkom sigurne smrti spasio jevrejskog dečaka Izraela Levija

Na velikoj svečanosti u zgradi Gradske uprave Pirot, danas je ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, unuku nekadašnjeg predsednika opštine Pirot Ljube Ljubenovića, Dejanu Slavujeviću, uručio veoma značajno priznanje “medalju pravednika” u znak poštovanja prema gestu Ljubenovića i njegovu supruge Darinke, kada su pre tačno 80 godina, od logora smrti spasili tada trogodišnjeg Izraela Levija, koji je takođe danas bio prisutan na svečanosti. Prisustvovao je i predsednik Simon Vizental centra – Efraim Zurof, poslednji “lovac na naciste”, koji je svoj život posvetio dovođenju nacističkih zločinaca na suđenja zbog njihovih stravičnih nedela. 

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ambasada SAD-a, Švedske, predstavnici brojnih jevrejski opština iz Srbije, ali i iz inostranstva, iz Makedonije, Splita u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je otvarajući svečanost da se pre 80 godina u Pirotu desio strašan zločin, a spasavanjem jevrejskih dečaka od strane naših tadašnjih sugrađana, nešto je čime treba da se ponosimo.

-Posebno želim da čestitam potomcima Ljube Ljubenovića koji su dobili prestižno priznanje jer je to veliko priznanje i za njih ali i velika čast za naš grad-poručio je gradonačelnik Pirot mr Vladan Vasić.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je da je pre 70 godina država Izraela ustanovila Centar Jad Vašem, kako bi se čuvalo sećanje na šest miliona stradalih Jevreja u vreme  nacističkog režima u Drugom svetskom ratu, ali i da se oda počast ne-Jevrejima koji su nesebično rizikovali svoj život da bi spasili sigurne smrti Jevreje u najmračnijim danima istorije. To su pravednici među nacijama, najveća počast kojom Izrael odlikuje ljude koji nisu Jevreji a imaju ogromne zasluge. Do danas je medaljom pravednika odlikovano više od 28.000 ljudi širom sveta i više od 140 Srba. 

Skupu su se obratili i unuk Ljube Ljubenovića Dejan Slavujević koji se zahvalio Jasni Ćirić, predsednici Jevrejske opštine Niš koja je mnogo doprinela da se današnji dan desi, ali i ambasadoru Izraela i Gradu Pirotu.

Nakon svečanosti u zgradi Gradske uprave, delegacije su položile vence i cveće na spomen-ploču u obliku Davidove zvezde, u Jevrejskoj ulici, nekadašnjoj jevrejskoj mahali u Pirotu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker