Lokalna samouprava

Politika: Fruškogorski lipov med, ariljska malina i pirotski kačkavalj idu u Brisel

Prva tri proizvoda čiju će zaštitu geografskog porekla država Srbija pokušati da ostvari na teritoriji EU jesu fruškogorski lipov med, ariljska malina i pirotski kačkavalj, piše Politika.

O tome koliki je značaj ovog podatka, svedoči i činjenica da Srbija na nacionalnom nivou ima 47 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali još uvek se niko od proizvođača nije osmelio da izađe na tržište EU i uđe u proces zaštite oznake geografskog porekla.

pirotski kackavalj foto aleksandar ciric pirotske vesti

Kako je za Politiku izjavio Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede Vlade RS, država je već pripremila tri specifikacije, za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj, a u međuvremenu se očekuje donošenje Zakona o šemama kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode koji treba da predstavlja pravni okvir za ceo posao.

-Odmah po donošenju propisa zvanično ćemo poslati Evropskoj komisiji pomenute proizvode na odobravanje. Iz Brisela smo već dobili pozitivne komentare-kazao je Raketić za Politiku.

Na teritoriji EU ima oko tri hiljade proizvoda sa oznakom zaštite geografskog porekla. Na toj listi, nažalost, još uvek nema ni jednog proizvoda iz Srbije.

Grad Pirot je, zajedno sa Mlekarskom školom, 2017. okončao proces zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja. Nosilac oznake je upravo Mlekarska škola u Pirotu, koja pirotski kačkavalj proizvodi po vekovima staroj proceduri.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker