Pirotski kačkavalj biće zaštićen i na međunarodnom tržištu, u korpi sa francuskim sirevima i španskim pršutima?

Danas je u Pirotu boravio predstavnik EU iz Italije, Davide Liberati, kao i Branislav Raketić – šef odseka za deklarisanje i kvalitet hrane sa saradnicom Snežanom Kumbarić. Oni su obišli Mlekarsku školu i razgovarali sa proizvođačima pirotske peglane kobasice a cilj posete je da se izvrši “inspekcija” i utvrdi da li pirotski kačkavalj ima potencijala da kao brend bude zaštićen i na teritoriji EU, ne samo naše zemlje. Predstavnik EU Liberati, koji inače dolazi iz Italije, zemlje čuvene po vrhunskim sirevima, kazao je da je oduševljen onim što je video u Mlekarskoj školi i da veruje da će pirotski kačkavalj biti jedan od tri proizvoda iz Srbije koji će dobiti međunarodnu sertifikaciju. 

-Imao sam priliku da vidim proces proizvodnje pirotskog kačkavalja u Mlekarskoj školi i prvi utisci su više nego pozitivni. Definitno ima dosta sličnosti između procesa proizvodnje italijanskih sireva i pirotskog kačkavalja, čak imamo jedan potpuno isti proizvod koji je registrovan i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, na nivou EU. Danas sam video motivaciju, dobru organizaciju, ljude koji vole svoj posao što je više nego dovoljno da uđemo u ovaj proces. Sve ide u dobrom pravcu da postignemo cilj naše posete. Mi ćemo učiniti sve da damo potpunu podršku da registrujemo ovaj proizvod na nivou EU. Želimo na ovaj način da zadržimo ljude u rurlanim predelima i da im pomognemo da povećaju proizvodnju-kazao je Liberati.

Branislav Raketić, šef Odseka za kvalitet i deklarisanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede kazao je da    će se za najmanje tri proizvoda iz Srbije podneti zahtev za registraciju u EU.

-To znači da naši proizvodi budu u korpi svih onih brendiranih proizvoda koji postoje u EU, da  primera radi, pirotski kačkavalj ili drugi srpski brendovi budu u rangu sa pršutima iz Italije, Španije, sirevima iz Francuske. Na taj način imaćemo ogromnu korist za sve koji su uključeni u sistem zaštite geografskog porekla, pre svega proizvođači. Taj proizvod će postati vidljiviji, prepoznatljiviji, naći će se u marketima van zemlje, i mislimo da pirotski kačkavalj ima sve one elemente da bude jedan od proizvoda koji će biti zaštićen na teritoriji EU. Sa predstavnicima Mlekarske škole dogovorili smo se da vrlo brzo, već do kraja godine, organizujemo još jedan sastanak, kako bi se i drugi proizvođači uključili u sistem zaštite. Izuzetno mi je bilo drago ono što sam video u Mlekarskoj školi da se u sistem zaštite uključuju sami proizvođači. U Mlekarskoj školi više nemate zalihe kačkavalja već imaju “problem” sa proizvodnim kapacitetima i sve većom tražnjom. Jako nam je bitno da ovaj brend iskoriste i drugi proizvođači i da se uključe u ovu priču-kazao je Rakitić.

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar