Lokalna samouprava

Pirotski kačkavalj postaje nacionalni brend Srbije

Danas su na domaće tržište plasirane prve količine zaštićenog pirotskog kačkavalja iz Mlekarske škole, koja je postala prvi zvanični korisnik zaštićene robne marke pirotskog kačkavalja. Na taj način, po rečima Branislava Rakitića, iz Ministarstva poljoprivrede, pirotski kačkavalj postaje nacionalni brend Srbije. Svaki komad pirotskog kačkavalja imaće bar kod na osnovu koga će se moći videti gde je proizveden i svi drugi detalji o kačkavalju. Gradonačelnik Vladan Vasića istakao je da je ovo veoma značajan datum za ovaj pirotski brend, i da je sada na redu zaštita pirotske peglane kobasice.

Po rečima Branislava Rakitića, iz Ministarstva poljoprivrede, zaduženog upravo za zaštitu domaćih brendova, ovo je važan dan za celi region, ali i državu.

-Mlekarska škola je ušla u proces sertifikacije, što je izuzetno važno, možda važnije i od same zaštite. Sada će svaki komad kačkavalja imati kontrolnu markicu. U Srbiji imamo 55 proizvoda poput ovog, a imamo 35 proizvoda koji mogu da se sertifikuju i zaštite i na nivou Evropske unije, tako da je to nešto što je sledeći korak, jer smatramo da ovaj pirotski kačkavalj zaslužuje da bude predmet zaštite i na nivou EU i da, što da ne, bude i na policama trgovina u EU-kazao je Rakitić.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je Grad Pirot pokrenuo proces zaštite geografskog porekla pirostkog kačkavalja još 2011. godine, a 2013. je čitav proces završen uz podršku Ministarstva poljoprivrede i USAID-a.

-Džaba zaštita ako nemate nekoga ko to koristi. Mlekarska škola je prvi korisnik brenda pirotskog kačkavalja. Naravno da nam je veoma drago zbog toga jer će to omogućiti još jači razvoj stočarstva, mlekarstva, razvoju i brendiranju kačkavalja a moja želja je da ovaj proizvod dođe do trpeze svakog domaćinstva u Srbiji, ali i van zemlje. Ja se nadam da će Mlekarska škola povećati količinu otkupljenog mleka koje trenutno otkupljuju na teritoriji Pirota druge mlekare i da će se proizvoditi još više kačkavalja kako bi od toga svi imali korist-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Mlekarske škole Dragan Stojanović kazao je da će već danas prve količine zaštićenog kačkavalja krenuti na tržište.

-Nadamo se da će svi kupci u zemlji moći da kupe kvalitetan i dobar proizvod, koji će imati standardne karakteristike definisane elaboratom-kazao je direktor Stojanović.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker