Lokalna samouprava

Pirotski kačkavalj i na tržištu EU?

Pirotski kačkavalj će uz ariljsku malinu i lipov med sa Fruške Gore biti jedan od prva tri proizvoda iz naše zemlje koji će konkurisati za zaštitu geografskog porekla na nivou EU. Danas je tim povodom u Gradskoj upravi Pirot održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva poljoprivrede, EU i predstavnici proizvođača pirotskog kačkavalja. 

Branislav Raketić, iz Ministarstva poljoprivrede kazao je da su sva tri proizvoda izuzetna i predstavljaju ogroman potencijal koji je očigledno interesantan i za tržište EU.

-Pirotski kačkavalj pokreće celu priču vezano za Staru planinu i to može da bude dobar pokretač za razvoj ruralnih sredina poput Stare planine, ali je to definitivno i dobar proizvod koji ima odličnu reputaciju-kazao je Raketić.

Mlekarska škola je nosilac zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja. Ambiciozni direktor ove škole Nenad Đorđević kaže da će se ova škola kao proizvođač pirotskog kačkavalja maksimalno založiti da ovaj projekat uspe jer će to između ostalog povećati interesovanje svršenih osnovaca za upis veoma traženih zanimanja poput mlekara, prehrambenog tehničara, pekara, mesara.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker