Lokalna samouprava

Pirotu priznanje za deceniju podrške ekonomskom razvoju Srbije NALED-a

 

Skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izabrala je danas novi Upravni odbor koji će u naredne četiri godine predvoditi NALED i inicijative za unapređenje poslovnog okruženja i jačanje konkurentnosti Srbije. Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, gradonačelniku Pirota, ali i Gradu Loznici i predstavnicima nekoliko jakih kompanija dodeljena su priznanja za deceniju podrške ekonomskom razvoju Srbije kroz članstvo u NALED-u.

– Članovi NALED-a danas su izabrali i da suzbijanje sive ekonomije bude prvi reformski prioritet naše organizacije, kao i reforma poreskog si stema i smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenje birokratije, unapređenje uslova poslovanja na lokalu i razvoj e-uprave – izjavio je Goran Kovačević, predsednik Upravnog odbora NALED-a.

U ceremonijalnom delu skupštine visokim zvanicama obratili su se potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, šef kancelarije Svetske banke Toni Verejn, stalni predstavnik MMF-a Sebastijan Sosa, direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg.

– Nema resora u Vladi Srbije koji ne sarađuje s NALED-om. Kada govorimo o Ministarstvu građevinarstva, od elektronskih građevinskih dozvola do unapređenja pozicije Srbije na Doin g business listi nema posla koji ne radimo s NALED-om i za nas je to veoma važno ne samo zbog znanja i iskustva koje NALED ima već i zbog podrške jer smo tim i nastavićemo saradnju – istakla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Na skupu su kao ključni rezultati NALED-a u poslednjih godinu dana istaknuti uspešno uvođenje elektronskih  građevinskih dozvola, doprinos skoku Srbije na 47. mesto Doing business liste Svetske banke, realizacija nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ u Godini borbe protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi kroz primenu programa Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u 70 samouprava u pet država regiona.

Na ceremoniji su uručena priznanje „Strela“ NALED-a narodnom poslaniku Arpadu Fremondu, koji je u saradnji s NALED-om radio na razmeni primera dobre prakse s Hrvatskom i Mađarskom u uvođen ju vaučera za sezonske radnike i osnaživanju Uprave za agrarna plaćanja, kao i ambasadorki Australije Džuliji Fini koja je pomogla NALED-u i Etno mreži u očuvanju kulturne baštine Srbije i tradicionalnih rukotvorina poput pirotskog i staparskog ćilima.


Priznanja za deceniju podrške ekonomskom razvoju Srbije kroz članstvo u NALED-u dodeljena su kompanijama CRH, Deloitte, ITM, Microsoft, Nimax i Telekom Srbija, gradovima Čačku, Kragujevcu, Loznici, Pirotu i Vršcu, opštinama Bor i Inđija i organizaciji Smart kolektiv, koje su od prvog dana u članstvu NALED-a.

U novi UO imenovano je pet predstavnika privrede – Goran Kovačević, generalni direktor kompanije Gomex, Aleksandar Ružević, generalni direktor Coca-Cola HBC, Stanka Pejanović, generalna direktorka Gorenja, Vojislav Genić, direktor za javni sektor za centralnu i istočnu Evropu SAP i Vladimir Novaković, generalni d irektor Apatinske pivare, tri predstavnika iz redova lokalnih samouprava – Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora i Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, kao i Dragana Čukić, član UO ACES-a, kao predstavnik organizacija civilnog društva u članstvu NALED-a.

Skupština je takođe izabrala i novi sastav Nadzornog odbora u kojem će se naći direktor ljudskih resursa u kompaniji DIS Marija Gardžić, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, predsednica IO Uniqa osiguranja Gordana Bukumirić, direktor kompanije PWC Vladislav Cvetković i član IO ProCredit banke Igor Anić.

Predsednik Skupštine NALED-a i predstavnik British american tobacco – Dragan Penezić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker