Obrazovanje

Pirotski prosvetari organizovali protestni skup – “Stop nasilju u školama”

Pirotski prosvetari organizovali su protestni skup pod sloganom “Stop nasilju u školama”.  Povod za štrajk je događaj u Trsteniku i sve  učestaliji  primeri vršnjačkog nasilja u školama. Prosvetari traže promenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i status službenog lica.  U pirotskim školama nastavnici danas nisu držali prvi čas a članovi USPRS  ostale časove drže pola sata.

Povod za štrajk  je događaj u Trsteniku i sve  učestaliji  primeri vršnjačkog nasilja, kaže Miroslav Rančić, predsednik USPRS Pirotskog okruga. „ Članovima Radne grupe koju je oformilo Ministarstvo  prosvete,  ukazujemo na  probleme i moguća rešenja odnosno  izmenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju”- kaže Rančić. On najavljuje da će, ukoliko se u roku od mesec dana ne započne  rešavanje problema u prosveti, drugo polugođe  započeti štrajkom prosvetnih radnika. „Uznemiren sam, besan, kivan, osećam se loše jer su prosvetari dovedeni u situaciju da ih biju  na radnom mestu, to je nepojmljivo, moramo da reagujemo ” – kaže Rančić.  U Pirotu postoje četiri sindikata prosvetnik radnika, ali kao i u ostatku Srbije, nisu jedinstveni. „Tako je na žalost i dok ne budemo jedinstveni nećemo ni uspeti  ali neko mora da pokrene inicijativu. Ima nas oko 500, mi smo ta snaga koja uči decu, vaspitava ih, na žalost, malo nam je dozvoljeno i to se mora promeniti kako bi i nama i deci i roditeljima bilo bolje, ali i za boljitak celog društva” – rekao je,  predsednik USPRS Pirotskog okruga, Miroslav Rančić.

Suzana Manić predsednik Unije sindikata u OŠ “Sveti Sava”, kaže da su prosvetari dobili podršku Vojnog sindikata Srbije sa porukom da istraju u svojim zahtevima. Ona je rekla da je pri Mnistarstvu prosvete oformljena radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja  u sistemu vaspitanja i obrazovanja koja će se zalagati  za  skraćenje  procedure u vaspitno disciplinskom postupku, da  ocena iz vladanja bude prihvaćena kao  ocena za neprelazak u sledeći razred  a pre svega za povratak  psihologa, pedagoga, sekretara i logopeda  u škole  u punom kapacitetu  kao  i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga i da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker