Lokalna samouprava

Pirot postao središte diplomatskih aktivnosti – grad o kome se priča u diplomatskim krugovima

Pirot je u poslednje vreme postao pravo središte diplomatskih aktivnosti, posete ambasadora postale su najnormalnija pojava. Ovo je rezultat napora koje lokalna samouprava čini poslednjih godina kada je reč o intenziviranju saradnje sa brojnim ambasadama, a rezultat su brojni projekti koji se finansiraju od strane ambasada SAD-a, Švajcarske, Australije. Tako se ove nedelje dogodilo da samo u jednom danu Pirot posete ambasadori ili predstavnici ambasada Australije, Belgije, Indonezije, SAD-a, Izraela, predstavnici USAID-a, i mnogih drugih respektabilnih međunarodnih institucija, među kojima je bio i predstavnik EU. Istog dana, Pirot je posetila i delegacija najveće svetske slobodne zone – iz Šangaja. 

U razgovoru za Pirotske vesti, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić istakao je da je to dobro za grad, imidž grada, kontakte koji mogu da se uspostave, a iz tih kontakata se stvaraju i poslovi.

Vasić sa ambadorima Izraela, Belgije, Australije, Indonezije, predstavnicima ambasada USA i Evropske komisije u Dojkincima

-Pirot ima tradicionalno dobre odnose sa ambasadom Francuske, zbog Mišelina naravno. Zajedno sa francuskom ambasadom pomažemo i rad dvojezinog odeljenja u Gimnaziji. Imamo tradicionalno dobru saradnju sa ambasadom Grčke, što je rezultat činjenice da u Pirotu imamo Grčko vojničko groblje, odmah pored Srpskog vojničkog groblja. Razvili smo dobru saradnju sa ambasadom SAD-a, koja je finansirala nekoliko infrastrukturnih projekata u Pirotu, imamo saradnju i sa njihovom organizacijom za pomoć – USAID, zatim saradnju sa ambasadama Japana, Češke, Rusije, Australije, a pre nekoliko dana imali ste priliku da vidite da je Pirot u jednom danu posetio praktično čitav diplomatski kor. Svi u istom danu obišli su Tkačku koloniju u Dojkincima. Imamo dobru saradnju sa bugarskom ambasadom i mnogim drugim ambasadama. To je možda neuobičajeno za grad veličine Pirota, ali nije bilo lako doći do tog statusa. Od jednog grada koji je bio, čini mi se, izolovan čak i od strane srpskih vlasti, do grada koji je poželjan partner za mnoge ambasade, države, gradove, nimalo lako nije bilo doći. Mislim da od toga mogu da imaju koristi svi građani Pirota, ali i grad u celini  jer je dobra turistička, privredna destinacija, jer se priča o Pirotu u diplomatskim krugovima, u krugovima ljudi koji donose odluke u pogledu investicija i mnogo toga drugog-kazao je Vasić.

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. sve je to lepo ali i dalje su naselja u losem stanju kad pogledam zgrade u starom tigrovom naselju prosto se pitam u kom veku mi zivimo pa i one zgrade u centru kao i sto me nervira kad vidim trotoare u naseljima i zelene povrsine koje mogu da se iskoriste za parkove a ne da parkiraju automobile ..

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de