Pirotski ćilim – najbolje što Srbija ima

Podelite

Tkačka kolonija koja se održava u Dojkincima okupila je danas u Pirotu predstavnike i ambasadore iz nekoliko ambasada u Srbiji poput ambasadorke Australije Džulije Fini, ambasadora Belgije Leo Nesa, ambasadorke Izraela, predstavnike ambasade SAD-a, Indonezije i drugih. Svečanom otvaranju Tkačke kolonije na kojoj tajne tkanja pirotskog ćilima uči dvadesetak tkalja iz cele zemlje, prisustvovali su, osim gradonačelnika Vladana Vasića i predsednica Etno-mreže – Violeta Jovanović, predstavnici USAID-a i mnogih drugih organizacija. 

-Ja se zahvaljujem Etno-mreži i NALED-u na lepoj prezentaciji i mogućnosti da veliki broj ambasadora vidi ono što radimo. To će sigurno internacionalizovati priču. Ideja je da pirotski ćilim bude jedan od protokolarnih poklona naših diplomata, ali i naše ambasade širom sveta. Mi ćemo to podržati, odvojili smo i deo novca iz budžeta za kupovinu tih poklona-kazao je gradonačelnik Vasić.

Violeta Jovanović, iz Etno-mreže, kazala je da je veliku ulogu u očuvanju ćilimarstva imala i ima i ambasada Austrlije. 

-Uz pomoć ambasade Australije povezamo smo Pirot i Sombor da zajedno rade na očuvanju kulturnog nasleđa i promociji tkačkog ćilimarstva. Danas smo na trećoj Tkačkoj koloniji gde su prisutne tkalje iz desetak gradova Srbije. Okupili smo i međunarodnu zajednicu, diplomate, ambasadore, da dođu i podrže ove napore da pokažu koliko poštuju nađu tradiciju i nasleđe i pokažu kako je važno da se to sačuva-kazala je Jovanovićeva i dodala da sve ove aktivnosti imaju i ekonomsku komponentu koja se ogleda u mogućnosti da tkalje zarade od onoga što rade a sve u cilju ekonomskog osnaživanja žena.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da će sa velikim zadovoljstvom u Australiju, kada bude napuštala Srbiju, odneti i svoju kolekciju pirotskih ćilima.

-Budućnost ćilima je svetla. Divno je videti da sada, u trećoj tkačkoj koloniji imamo žene iz mnogo većeg broja gradova koje učestvuju u radu Kolonije. Ova aktivnost je deo našeg rada sa Etno mrežom koja zaista čini mnogo na ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji. Najbolji način da se na tome radi je upravo kroz promociju pirotskog ćilima. Želim da se zahvalim i Gradu Pirotu i Gradskoj upravi i Gradu Somboru koji su dali podršku svojim ženama koje se bave pravljenjem ćilima-kazala je ambasadorka Fini.

Ambasador Belgije Leo Nes kazao je da je oduševljen gostoprimstvom.

-Prvi put sam ovde i zaista je vredelo doći u Pirot. Na gostoprimstvo smo već navikli u Srbiji. Ovo je značajan događaj i drago mi je što sam prisutan ovde. Priroda je predivna. Hvala organizatorima koji su me pozvali jer je reč o fantastičnoj inicijativi. Ovo je fantastična umetnost, jedinstvena u Evropi a možda i u svetu i drago mi je da sam prisutan ovde-kazao je ambasador Nes.  On je dodao da je budućnost prosperiteta na lokalu leži u lokalnoj ekonomiji.

-Važne su velike stvari i kompanije, ali su možda još važnije “male stvari” koje su srž svake lokalne ekonomije. Organizacije poput NALED-a podržavaju te “male inicijative” koje su od ogromne važnosti za lokalnu sredinu-zaključio je ambasador Nes.

Da je reč o zaista odličnoj inicijativi potvrdila je i ambasador Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam. 

-Ova inicijativa je inkorporirala mnoge važni stvari poput tradicije, kulture, turizma, i upravo zbog toga je veoma važna, zato sam i ovde da podržim ovu inicijativu-kazala je ambasador Fišer Kam.

 

Supruga ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota – Nevenka Furjan Skot kazala je da je pirotski ćilim ručnio proizvod izuzetno talentovanih žena.

-Pirotski ćilim je potpuno drugačiji od staparskog, ali su jednako lepi. To je divan zanat koga treba podržavati, koga podržavaju Gradovi. Ljudi se dive unikatnim radovima i ogromnom trudu koji se ulaže u pravljenje ćilima-kazala je gospođa Furjan Skot.

Slavica Ćirić, iz Ćilimarske zadruge “Damsko srce” kazala je da je Tkačka kolonija za tri godine postojanja dostigla veoma visok nivo.

-Ova mala inicijativa, u početku, iz godine u godinu je sve veća. Vrlo je važno što lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa Etno mrežom, sa NALED-om, sa brojnim ambasadama. Ove godine imamo dvadesetak tkalja iz cele Srbije. Žene koje poznaju zanat, koje u svojim gradovima već rade, ali su došle ovde na izvor znanja, da unaprede svoje sposobnosti-kazala je Slavica Ćirić, iz Udruženja “Damsko srce”, iz koga je i potekla inicijativa za održavanje ove kolonije.

Predstavnici ambasada dodelili su pirotskim školarcima i mališanima iz PU Čika Jova Zmaj prigodne nagrade u okviru konkursa koji je raspisan povodom održavanja Tkačke kolonije. 

a

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1