Kultura

Piroćanka – arhitekta Elena Vasić Petrović, dobitnica još jednog prestižnog priznanja

Nakon svetskih nagrada za projekat očuvanja kamenog sela na Staroj planini – Gostuše, i brojnih drugih priznanja, arhitekta niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, dobitnica je još jednog prestižnog priznanja – prve nagrade na 32. Salonu urbanizma, u kategoriji istraživanja, studija i projekata iz oblasti zaštite prirode, predela, životne sredine i pejsažne arhitekture.

Vasić-Petrović je nagrađena za studiju uređenja i zaštite niške tvrđave.

Po njenim rečima, nagrađena studija bavi  se zaštitom kompleksnog, višeslojnog kulturnog dobra
od velikog značaja, pozicioniranog u centralnom gradskom jezgru.

-Predlog za uređenje i revitalizaciju, revalorizuje čitav prostor, stavlja u fokus obične ljude, svakodnevni život i kulturni predeo, prikazujući do sada neotkrivene mogućnosti za kontinuirano unapređenje i održivo korišćenje raspoloživih resursa-kaže za PV Vasić Petrović.
Elena Vasić Petrović bila je na čelu niškog Zavoda do 2017. godine, osnivač je Fondacije arhitekta Aleksandar Radović i arhitektonskog studija DEarhitektura. Radila je na više od 70 projekata, izradi velikog broja prostorno-planskih dokumenata, studija, dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i nagrada Grada Pirota za doprinos iz oblasti kulture 2016. godine, ali i prestižnih evropskih nagrada – Europa Nostra (prvi srpski stručnjak dobitnik ove prestižne nagrade EU) i Gran Prix EU, kao i European Heritage Stories 2019.
Vasić Petrović je inače specijalizirala konzervaciju kamena (ISCR, Rim/CIK, Beograd, 2011), menadžment arheoloških nalazišta sa mozaicima (Getty Conservation Institute, LA, SAD, 2014-2022). Autorka je više od 50 stručnih i naučnih radova, publikacija i monografija, izložbi i novinskih feljtona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker