Kultura

Evropska nagrada studiji zaštite Gostuše prezentovana u Pirotu

Danas je u sali Doma kulture u Pirotu prezentovana nagrada vodeće evropske organizacije za zaštitu kulturne baštine Evropa Nostre studiji zaštite sela Gostuša koju je radio niški Zavod za zaštitu spomenika kulture. Ovo prestižno priznanje po prvi put je dodeljeno nekom projektu iz Srbije, a nagradu je primila na svečanosti u Madridu direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović.

DSC_4527_resize

-Studija zaštite sela Gostuša dodeljena je od strane EU i Evropa Nostre. Ovo je prva ovakva nagrada za Srbiju i veoma smo ponosni što možemo da je predstavimo u Pirotu danas. Nagrada je zapravo došla u ove delove Srbije koji su manje razvijeni i koji stalno imaju problem nedostatka sredstava posebno za kulturu. Ovo je dokaz da je naše nasleđe vredno, da je priznato u Evropi i da moramo i mi sami da više povedemo računa o njemu. Održan je i seminar na Staroj planini na tu temu gde se okupio veliki broj stručnjaka iz cele zemlje, Republike Srpske i Bugarske. Dalji koraci su tehnička zaštita samog sela, pokušaj da se konzerviraju određeni objekti. Meštani moraju da shvate da je to za njih dobitak  i boljitak i na nama je da pokušamo da kroz naš rad unapredimo zaštitu nepokretnog kulturnog dobra i svih prirodnih dobara na teritoriji Republike Srbije. Želim da se zahvalim Evropskoj komisiji, Evropa Nostri, Vladi Srbije, gradu Pirota i posebno svim mojim saradnicima-kazala je direktorka Vasić Petrović.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je reč o veoma značajnoj nagradi.

-Mi smo krenuli u neku vrstu obnove infrastrukture ka planinskim selima. Da vas podsetim da smo već obnovili u saradnji sa Svetskom bankom, seoski most u Gostuši, koga je odnela bujica, da je od ukupno 25 kilometara puta negde oko 2.5 kilometara neasfaltirano i ja sam siguran da ćemo već naredne godine asfaltirati i taj deo puta. Razmišljamo i da formiramo fond za obnovu kuća u Gostuši, ali isključivo u skladu sa uslovima koje propiše Zavod za zaštitu spomenika kulture, jer samo tako obnovljeni objekti će moći ekonomski da se valorizuju na korist meštana ovog sela-kazao je gradonačelnik Vasić.

DSC_4470_resize

Svečanosti je prisustvovala i ambasadorka Australije Džulija Fini, predstavnici ambasade Bugarske, predstavnici brojnih ministarstava, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropa Nostre.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker