Kultura

Pirot na evropskoj mapi kulturne baštine, uz Amsterdam, Dubrovnik…

Odbor Evropa Nostre, organizacije EU koja se bavi očuvanjem kulturne baštine Evope,  prihvatio je aplikaciju Grada Pirota da postane pridružena organizacija ove mreže, saopšteno je danas iz Gradske uprave. Na istoj sednici deo ove mreže postao je i niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, kojim veoma uspešno rukovodi Piroćanka Elena Vasić Petrović. Pirot je tako postao prvi grad u Srbiji koji je postao deo ove mreže, a među gradovima koji su već članovi su Amsterdam, Dubrovnik i mnogi drugi. Pirot je za članstvo u ovoj organizaciji ponajviše kvalifikovala prestižna nagrada Studiji zaštite sela Gostuša, koju su radili stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Evropa Nostra je pan-evropska mreža koju čini preko 250 organizacija civilnog društva, 150 pridruženih organizacija, 1500 pojedinačnih članova iz preko 50 zemalja aktivnih u oblasti nasleđa, podržanih od strane mnogih javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca. Evropa Nostra je glas civilnog društva u oblasti očuvanja i promocije Evropskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Osnovana 1963, danas je prepoznata kao najreprezentativnija mreža u oblasti nasleđa u Evropi. Predsednik Evropa Nostre je Plasido Domingo, svetski poznati operski pevač i dirigent.

Nagrada Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe započeta je od strane Evropske komisije 2002 i od tada implementirana od strane Evropa Nostre. 

Podsećamo Vas da je u oblasti nasleđa za 2016. godinu za dostignuća u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe i edukacije, treninga i podizanja svesti, nezavisni stručni žiri pregledao 187 aplikacija, i među njima između ostalih nagradio Studiju zaštite sela Gostuša na Staroj planini koju je uradio tim arhitekata–konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša na čelu sa direktorkom Elenom Vasić Petrović.

Nagrada Evropske Unije i Evropa Nostre za nasleđe ojačava kapacitete sektora nasleđa u Evropi isticanjem najboljih praksi, podsticanjem međugranične razmene znanja i povezivanjem i umrežavanjem različitih aktera. Donosi i podsticaje pobednicima, kroz veću međunaodnu pažnju i promociju, olakšano finansiranje i povećan broj posetilaca. Uz to, povećava svest o zajedničkom nasleđu u javnosti i ističe njegov evropski karakter. 

Smatramo da je učešće Grada Pirota u aktivnostima jedne ovakve mreže, razmena iskustava i ideja na međunarodnom nivou neprocenjivo i nadamo se da ćemo svojim članstvom doprineti očuvanju i promociji kulturnog i prirodnog nasleđa i evropskih vrednosti.

Pirotske vesti su još letos, ekskluzivno, najavile da će Pirot postati pridruženi član Evropa Nostre u intervjuu sa generalnim sekretarom ove organizacije Sneškom Quaedvlieg-Mihailović, koja je u Pirotu boravila na promociji prestižne nagrade u Domu kulture. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker