Kultura

Gostuša oduševila evropsku kulturnu javnost

Projekat konzervacije sela Gostuša na Staroj planini, osim što se našao među 28 nagrađenih projekata zaštite kulturnog nasleđa u Evropi, na svečanosti u Madridu, dobio je i Gran pri, kao jedan od sedam najboljih projekata zaštite kulturnog nasleđa u Evropi, kazala je Pirotskim vestima direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, koja je i radila na izradi nagrađene studije.

image

Svečanost dodele ovih najznačajnijih evropskih priznanja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa obavljena je u Zarzuela teatru u Madridu, a svečanosti je prisustvovala i kraljica Španije.
image

gostusa

-Odlukom žirija, projekat zaštite sela Gostuša na Staroj planini, našao se među sedam najboljih projekata. Ti projekti nagrađeni su sa po 10.000 evra. Gran pri nagrade uručili su Tibor Navarčić, evropski komesar za kulturu i Plasido Domingo, predsednik Evropa Nostre. U ponedeljak ćemo imati i konferenciju za novinare u Turističkoj organizacije Srbije u Beogradu kako bi i domaćoj široj javnosti bila prezentovana ova nagrada-kazala je Pirotskim vestima direktorka Vasić Petrović.
image

Među sedam najboljih studija zaštite, osim Gostuše, nalaze se i tradicionalni mlin u mestu Agios Germanos u Grčkoj, Staza Kralja Malog u El Koro klancu u Malagi u Španiji, gotska kula Vimpole hol u Ujedinjenom kraljevstvu i drugi projekti.

nagradjeni

 

 

 
Foto Aleksandar Ćirić/Europa Nostra

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker