Intervju

Nekadašnji šahovski vunderkind Petar Krstić, i sada izuzetno uspešan šahista, vratio se u rodni grad

U moru priča o našim mladim i izuzetno uspešnim našim sunarodnicima, pa i sugrađanima, koji napuštaju rodnu zemlju u potrazi za boljom karijerom i boljim životom, na svu sreću ima i obrnutih primera. Petar Krstić, nekadašnji šahovski vunderkind, sedmostruki državni prvak u šahu, koji inače trenutno igra veoma uspešno za nemački šahovski klub Degendorf, odlučio je da se završetku studija vrati u rodni grad. 

Petar je sada mladi i veoma perspektivni advokat, ima i svoju kancelariju nedaleko od zgrade opštine u Pirotu, a u intervjuu Pirotskim vestima kaže da je srećan što je sa suprugom odlučio da se vrati i zasnuje porodicu u Pirotu, gde planira da pokrene i svoju školu šaha i potrudi se da svoje znanje i ogromno iskustvo prenese mladim talentima kako bi Pirot ponovo bio važna tačka na šahovskoj mapi Srbije. 

foto – lična arhiva Petra Krstića

Dečak o kome su svi nacionalni mediji svojevremeno izveštavali kao o šahovskom vunderkindu, naš sugrađanin Petar Krstić,  zadnjih godina veoma uspešno nastupa za ekipu Degendorfa, iz istoimenog grada.

Petar sa šahistima Degendorfa

Svake druge subote putuje za Minhen kako bi odigrao mečeve i vraća se nedeljom u Pirotu, jer već u ponedeljak ga očekuju ročišta, sporovi, suđenja, klijenti.

fotografija – lična arhiva

-Šahom sam počeo da se bavim od sedme godine pa sve do 19. kada sam upisao Pravni fakultet. Sedam puta sam bio prvak države, izdvojio bih i osvajanje Omladinskog prvenstva države, učestvovao sam na svim omladinskim svetskim i evropskim šampionatima. Prava sam izabrao jer sam mnogo voleo istoriju, a s obzirom da volim da radim sa ljudima, izabrao sam advokaturu nakon pripravničkog staža kod advokata u Beogradu. I dalje sam aktivan na klupskim prvenstvima. Već 11 godina igram aktivno za šahovski klub Degendorf koji se takmiči u Drugoj Bundes ligi Nemačke, sa ambicijama da u narednim sezonama uđe i u elitni rang takmičenja u Nemačkoj. Pored toga, prošle godine smo osvojili i drugo mesto na Državnom šampionatu za Šah klub Spartak iz Subotice. Iako nemam dovoljno vremena da se u potpunosti posvetim šahu,  ipak se trudim da dosta toga pokažem na klupskom nivou-navodi Petar.

Petar sa legendama svetskog i srpskog šaha Anatolijom Karpovim i Dimitrijem Bjelicom – foto – lična arhiva

Iako na prvi pogled šah i advokatura nemaju dodirnih tačaka, Petar kaže da je zapravo dosta sličnosti.

-I šah i advokatura zahtevaju da budete staloženi, racionalni, da procenjujete situaciju objektivno. Šah vas uči i strpljenju, donošenju racionalnih odluka i to mi je umnogome pomoglo i da završim studije ali i kasnije u životu i sada u advokaturi-navodi Krstić.

Petar Krstić, sada uspešan advokat – foto Aleksandar Ćirić

Petar je sa suprugom, koja inače nije iz Pirota, odlučio da se vrati u Pirot. 

-Odlučili smo da je Pirot najbolja sredina za zasnivanje porodice, građenje karijere i smatramo da nismo pogrešili. Svakako da je Pirot grad koji zaslužuje da mu se mladi ljudi vraćaju i tu planiram da sa svojom porodicom provedem život. Planiram da se u Pirotu aktiviram i u domenu šaha i to kroz formiranje tima i još bitnije – u afirmisanju mladih igrača koji zaslužuju da se nađu i na elitnim međunarodnim takmičenjima. S obzirom da se Pirot razvija u svakom pogledu, sportskom, kulturnom, privrednom, ima mesta za napreda i u šahovskom smislu da Pirot ima igrače koji su prepoznatljivi na nacionalnom ali i međunarodnom nivou-kaže Krstić.

Petar u svojoj kancelariji uz neizbežnu šahovsku tablu – foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker