Gradska hronika

Nacionalna kampanja „Dobro gledaj kad voziš“ – Provera vida vozača

Nacionalna kampanja „Dobro gledaj kad voziš“  koja se realizuje sa ciljem da se proveri vid  kod vozača u Srbiji i preventivno deluje, danas je sprovedena i u Pirotu.  Karavan Sani Optik i Sat Media Grupe  tokom kampanje obilazi 47 gradova u Srbiji. Sakupljeni podaci o parametrima vida vozača u Srbiji koristiće se za sprovođenje istraživačke studije, prve ovakvog tipa u Srbiji, koja ima za cilj da ukaže koji broj vozača u Srbiji ima problem sa vidom i da li koriste adekvatna pomagala dok upravlja motornim vozilom.

Preventivni pregledi  su organizovani  u 67 Centara za vid i sluh Sani  Optik, gde građani mogu dobiti besplatan pregled, stručno savetovanje i preporuku lekara.Nacionalna kampanja predstavlja skrining vida vozača koji podrazumeva šest testova. Piroćanci su danas u centru grada besplatno mogli da provere  osnovne vidne funkcije a  to je oštrina vida na daljinu što je najčešće jedina kontrola koju vozači rade. Skrining još podrazumeva proveru vidne oštrine na blizinu, utvrđivanje astigmatizma, stereo vid, orjentaciju na dubinu, test koji procenjuje da li je neko kratkovid ili dalekovid i test raspoznavanja boja, što je vozacima veoma bitno. Osim vozača, svi zainteresovani građani mogli su da provere svoj vid.

Prikupljeni podataci o  parametrima vida vozača u Srbiji koristiće se za potrebe istraživačke studije, koja će pokazati kakav je vid  vozača u Srbiji i da li koriste adekvatna pomagala dok upravljaju motornim vozilom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker