Gradska hronika

Na Eko festu zaslužnim građanima i pojedincima dodeljeni Zeleni ordeni

Već 7 godina, Udruženje za ekologiju Gea, organizuje Eko fest s ciljem nagrađivanja onih koji rade na zaštiti životne sredine i trude se da prirodi vrate ono što im daje. Na Eko festu dodeljeno je 10 Zelenih ordena. Među dobitnicima zaslužni pojedinci i organizacije koje su svojim radom, idejama i upornošću uspevaju da naprave pomak u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Aleksandar Vidanović, predsesnik Udruženja za zaštitu životne sredine Gea kaže da su se i ove godine ljubitelji prirode i zaštitnici  životne sredine odazvali i dali svoje aktiviste. “Prvi put smo imali debate oko toga ko treba  ako ne treba da bude nagrađen. To je dobro jer smo naterali ljude da razmišljaju da li neko zaslužio nagradu ili ne” kaže Vidanović.

Izložba je nastala kao deo volonterskih aktivnosti u sklopu projekta “Vonoterski klub Pirot”. Volonteri su obišlinekoliko sela i ulice u gradu.  Ulice su čiste a problemi su uglavnom oko zgrada, na nekim manjim površinama i najčešće ih stavraju sami stanari, kaže predsesnik Udruženja za zaštitu životne sredine Gea.

Među dobitnicima Zelenog orgdena je Dejan Ćirić iz  Odreda izviđača Stara planina koji je istakao da Odred izviđača već duži niz godina učestvuje u volonterskim akcijama čišćenja i očuvanja životne sredine.

Jovan Nikolić, predsednik GO Penzionera Pirot kaže da kada je u pitanju žaštita životne sredine onda je svejedno da li je  neko penzioner ili đak. “Naša ideja je da mi budemo podstrek mlađima da posvete mnogo više pažnje zaštiti životne sredine i onome što nas očekuje u budućnosti” –  kaže Nikolić.

Aktivistkinja, Ivana Stamenović s ponosom ističe da je učestvovala u brojnim volonterskim akcijama na raznim lokacijama i da se uvek uprkos svojim obavezama rado odaziva a tako vaspitava i svoju decu.

U Udruženju Gea najavljuju brojne aktvnosti do idućeg Eko festa. Ministarstvo turizma i omladine podržava aktivnosti i prejekte koje realizuje Gea. Na Eko festu nstupio je, kao i prošle godine, pirotski bend Ignited.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker