Gradska hronika

Miško Ćirić: Čovek koji sebe naziva piscem ne vidi ništa dobro u tome što je do sada urađeno u kulturi

Direktor Doma kulture, Miško Ćirić demantovao je navode, kako je rekao nepoznatog pisca za koga nikada do sada nije čuo  a koji je sebi dao za pravo da komentariše poslovanje ustanova kulture u Pirotu. On je naveo da je godišnji budžet Doma Kulture oko 50 miliona dinara od čega trećina budžeta odlazi na plate zaposlenih, trećina za  troškove struje, vode, grejanja i slično  a treća trećina namenjena je za programe i sve ostalo. Direktor objašnjava da se za sve veće troškove raspisuju javne nabavke, postupak koji je u skladu sa zakonom i potpuno transparentan.

„Nije mi jasno kako čovek koji sebe naziva piscem nije video ništa dobro u svemu što je do sada urađeno u kulturi? Dovoljno je da ti ljudi pogledju centar grada gde se renovira Dom kulture i Dom vojske gde će se proširiti Galerija, Biblioteka će dobiti nov postor!“ – rekao je Ćirić.

Gotovo pola sata bilo je potrebno da direktor Doma kulture, ukratko,  kako je rekao, podseti na sve kulturne događaje i manifestacije, gostovanja domaćih i stranih ansambala, kulturno umetničkih društava, izvođača klasične muzike kao i na održane filmske projekcije, pozorišne predstave, koncerte popularne muzike u poslednjih nekoliko godina.

Samo tokom Pirotskog kulturnog leta bilo je 25 programa kao i razni koncerti koji su upotpunili kulturnu ponudu. Jedna od najznačajnijih i najmasovnijih manifestacija je folklorni festival koji redovno okuplja posetioce iz čitavog regiona i inostranstva. Ćirić je istakao da su gotovo svi programi bili besplatni za publiku i da je i na taj način lokalna samouprava nastojala da izađe u susret građanima.

Salon knjige i grafike  je posle Beogradskog sajma knjiga druga po značaju manifestacija u zemlji koja se u kontinuitetu organizuje već 24 godine. „Naš sajam je mnogo bolji od novosadskog, niškog i sličnih sajmova koji menjaju datum ili se sporadično organizuju. Čuli smo kritike da ovakve manifestacije treba da donesu zaradu. Ne, na sajmu knjiga ne mogu da se zarade pare. Nama sajam služi da dovedemo decu, da se druže sa piscima, svi prvaci dobijaju prigodne poklone, dobijaju pristupnicu za učlanjenje u Biblioteku“ – kaže Ćirić. On dodaje da je pored motivisanja najmlađe publike da zavole čitanje značaj ove manifestacije i što građani po povoljnijim cenama mogu da kupe knjige ali i da dobiju neku od nagrada, opet u vidu knjige.

“Moramo da radimo po zakonu. Pisac može u svojoj glavi da smisli kakvu god želi priču ali mi moramo da radimo po zakonu. Javne nabavke  su bile predmet piščeve loše priče,  o načinu na koji ustanove kulture angažuju agencije. Očekivao sam kad je nabrajao ustanove kulture da nabroji sve ustanove kulture u gradu, nije to uradio ali i ta ustanova koja nije obuhvaćena nabrajanjem, takođe radi preko agencije. Ako svi to radimo preko agencije ili svi loše radimo ili smo primorani i po zakonu moramo tako da radimo“ – rekao je Ćirić.

On je pojasnio da nakon definisanja budžeta i usvajanja plana i programa, usvaja se plan javnih nabavki. „Sajam knjiga radimo Dom kulture ali postoje određne stvari koje se moraju platiti preko agencije. Za svaku vrstu tavog plaćanja raspisuju se javne nabavke i sve je transparentno, postavlja se na sajtu javnih nabavki. U svakoj javnoj nabavci mi u Domu kulture tražimo od dobavljača menicu o stvarno izvršenom poslu i ukoliko dajemo avans menicu u vrednosti datog avansa“ – kaže direktor Doma kulture i podseća da ustanove kulture do visine vrednosti od 12 miliona dinara ne moraju da vrše javne nabavke ali da se to radi da ne bi došlo do toga da neko sumnja u ispravnost postupka.

Ćirić je istakao da su to javni dokumenti i da se mogu naći na sajtu, Upravi za javne nabavke, tviteru, na sajtu grada pa ne stoji opaska opozicije koja je u svojoj predizbornoj kampanji kritikovala rad ustanova kulture. On je istakao da se javne nabavke ne raspisuju samo za programski deo već i za električnu enetgiju, održavanje higijene, obezbeđenje objekata i slično.

Ćirić dalje objašnjava da se za javne nabavke ispod milion dinara ide na tri ponude. „Budžet ne funkcioniše tako da se novac rukom može prebacivati iz jednog džepa u drugi i morali bi da nauče da ne komentarišu nešto što ne poznaju. On je takođe demantovao opoziciju da su netačni navodi o firmi sa kojom tvrde da je Dom kulture sarađivao 2020. godine“ – rekao je Miško Ćirić.

On je takođe objasnio da bez obzira na iznos na koj glasi javna nabavka konačan iznos za naplatu može da bude manji, što zavisi od realizovanog posla, što se u većini slučajeva i događa. Tako je primera radi javna nabavka i ugovor sa pomenutom agencijom glasio na 2,2 miliona dinara a konačno je uplaćeno 1,22 miliona dinara što je gotovo duplo manje. On je zamolio predstavnike opozicije da pažljivo tumače dokumentaciju a ne da nagađaju kako bi oni uradili u datim okolnostima.

Ćirić je pozvao predstavnike liste Pirot protiv nasilja da se ne rugaju ljudima koji žive na periferiji ili u selima kao što su sa podsmehom prozivali vlasnicu agencije čija je firma registrovana u Gradašnici. „ Ako dobiju glasove iz Gradašnice hoće li se buniti, hoće li vratiti te glasove ili će im biti isti i glasovi iz grada i glasovi iz sela“- rekao je Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker