Gradska hronika

“Lekar volonter” na usluzi meštanima staroplaninskih sela

Udruženje za ekologiju i zaštitu životne sredine “ GEA “, u saradnji sa dr Snežanom Stavrić i njenim pomoćnicima, započelo je realizaciju projekta „Lekar volonter “ u selima Rsovci i Jelovica. „Lekar volonter“ je projekat u okviru kojeg će lekar obići stanovništvo udaljenih sela u Pirotskom okrugu i tom prilikom obaviti preventivne preglede, meriti krvni pritisak i šećer u krvi u cilju kontrole i prevremenog otkrivanja hroničnih bolesti,  kao i pružiti neophodne savete u cilju poboljšanja i unapređenja zdravlja stanovništva.

Ovaj projekat je namenjen stanovnicima sela kojima je zbog udaljenosti teže dostupna zdravstvena zaštita u zdravstvenim ustanovama kao i slabo pokretnim i nepokretnim osobama. Svim zainteresovanim stanovnicima je izmeren krvni pritisak, izmeren nivo šećera u krvi i pružen savet u cilju poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.

Dr Snežana Stavrić ističe da je odaziv meštana posećenih sela bio odličan, da su obišli i teško pokretne i nepokretne stanovnike u njihovim domovima.

„Vrlo je važno ukazati na značaj kontrole i održavanja normalnog krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi čime se postiže prevencija velikog broja komplikacija koje mogu nastati kao posledica zanemarivanja bolesti. U narednom periodu ćemo nastaviti obilazak okolnih sela i pregled meštana. Zahvaljujemo se gradu Pirotu na podršci na ovom projektu i predsednicima mesnih zajednica“ – rekla je dr Stavrić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker