Gradska hronika

Jerma-specijalni rezervat prirode

Vlada Republike Srbije usvojila je uredbe kojima su zvanično od sredine septembra meseca ove godine proglašena još dva zaštićena područja, Specijalni rezervat prirode „Jerma“ i Spomenik prirode „Promuklica“.
Na osnovu studija kao stručno-dokumentacione osnove za zaštitu, koje je izradio Zavod, i sprovedenog postupka zaštite, Vlada Republike Srbije donela je akta o zaštiti ova dva područja. SRP „Jerma“ i Spomenik prirode „Promuklica“ kategorisani su kao zaštićena područja I kategorije, od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja.

jerma
Specijalni rezervat prirode „Jerma“ nalazi se u jugoistočnoj Srbiji i obuhvata masive Grebena i Vlaške planine kao i veći deo sliva reke Jerme. SRP „Jerma“ se prostire na teritoriji opština Babušnica, Dimitrovgrad i Pirot, na površini od 6.994,5 ha. Rezervat čini jedinstven kompleks dolina i krečnjačkih klisura sa impozantnim liticama. Odlikuje ga izuzetna floristička i fitocenološka raznovrsnost sa prisustvom velikog broja endemičnih, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Lepoti i atraktivnosti ovog područja doprinose izraziti geomorfološki oblici, brojni speleološki objekti, kao i interesantni i značajni hidrografski fenomeni i procesi. Karakteristični predeoni elementi, kulturno, etnološko i istorijsko nasleđe ovaj prostor čine jedinstvenim.
U okviru zaštićenog područja izdvojene su tri zone različitog stepene zaštite. U režimu zaštite prvog stepena je 13,49 odsto, u drugom 5,6 odsto i u trećem 80,91 odsto teritorije zaštićenog područja. Specijalni rezervat prirode „Jerma” poveren je na upravljanje JP „Srbijašume”.

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker