IZBORI 2023.

Inicijativa koja menja istoriju grada – Vasić ne odustaje od ideje da Pirot dobije Fakultet organizacionih nauka

Grad Pirot konstantno ulaže u obrazovanje, prema poslednjim podacima za 2023. godinu iz budžeta grada je za osnovno obrazovanje izdvojeno 113.060.458,00 dinata a za srednje obrazovanje 84.956.358,00 dinara. Budžetom za 2024. godinu planirano je 100.529.000,00 dinara za osnovno obrazovanje a za srednje 82.886.000,00 dinara. Pored redovnih davanja grad Pirot izdvaja i vanredna sredstva za infrastrukturu u školama.

Ivana Kostadinović, direktorka pirotske Gimnazije podsetila je da je najsvežiji primer ulaganja u obrazovanje,  izvojenih 10 miliona dinara za postavljanje poda u fisklulturnoj sali u OŠ “Vuk Karadžić” . U rekonstrukciju osnovnih škola “Sveti  Sava”, “8. Septembar”, “Dušan Radović” i škole Mladost od strane Vlade Republike Srbije uloženo je oko 400 miliona dinara. Predstoji rekonstrukcija zgrade  Gimnazije Pirot i fiskulturne sale u školi Mladost.

“Borba za odlične uslove i sticanje znanja ne sme da stane, obrazovanje ne sme da stane” – poručila je Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije  i dodala da  Grad Pirot daje veliku podršku školama u međunarodnim projektima. Ona je podsetila da su sve srednje stručne škole u Pirotu godinama unazad u ERASMUS projektima i razmeni učenika i nastavnika sa školama iz Nemačke, Italije, Francuske,  Holandije, Tunisa, Kipra, Krita, Rumunije, Poljske.

Gimnazija je već 20 godina u projektima međunarodne saradnje i usavršavanja učenika i nastavnika u Francuskoj, najpre sa školom Maison iz Klermonferana a sada i sa Institutom Kavilam u Višiju. Svi ovi projekti finansijski su podržani od strane grada Pirota. Grad finansira i stručna usavršavanja učenika i nastavnika, učešće učenika i nastavnika u značajnijim i većim međunarodnim projektima i izdvaja sredstva za nagrađivanje najboljih učenika i inajuspešnijih takmičara.

“Nastavljamo sa novim vidovima podrške i saradnje, sa povezivanjem sa drugim zemljama, sa povezivanjem sa svetom, jer Pirot ne sme da stane i Srbija ne sme da stane” – rekla je Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije.

Mr Vladan Vasić, nosilac liste “Pirot ne sme da stane” rekao je da je izdvajanje za obrazovanje  veće od 450 miliona ako su uzme u obzir i  izdvajanje za predškolsko obrazovanje.

“Ja hoću da se obratim javnosti povodom jedne vrlo važne inicijative koju smo pokrenuli pre godinu dana a to je osnivanje Fakulteta organizacionih nauka u Pirotu. To je, neskromno moram da kažem, moja inicijativa i inicijativa Srpske napredne stranke, ali sigurno inicijativa koja će istorijski promeniti grad Pirot, inicijativa koju svi treba da podrže. Ovo nije politička inicijativa, ovo je inicijativa koja menja istoriju grada i pitam se ko je pokušao da je  ispolitizuje. O toj inicijativi sam ja razgovarao sa ministrom prosvete, direktno sa premijerkom Vlade i sa njenim timom, sa rektorom niškog Univerziteta, sa dekanom FON-a i na kraju sa predsednikom Srbije” – rekao je Vasić i podsetio da je još marta meseca u njegovom kabinetu održan važan sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvetem, rektorom Univerziteta u Nišu i šeficom jedinice za implementaciju strateških projekata pri kabinetu premijerke.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker