In memoriam

In memoriam: Akademik prof. dr Ninoslav Stojadinović – veliki prijatelj Pirota i Piroćanaca

Od posledica infekcije virusom korona, u petak je, u sedamdesetoj godini života preminuo akademik prof. dr Ninoslav Stojadinović, predsednik niške podružnice SANU. Profesor Stojadinović je bio veliki prijatelj Pirota i Piroćanaca, a vest o smrti istaknutog intelektualca sa velikim žaljenjem primio je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

-Profesor Stojadinović je bio veliki prijatelj Pirota, često je isticao da su pirotski studenti izuzetni na Elektronskom fakultetu pa im je rado bio mentor i pomagao im savetima u njihovoj karijeri i studiranju. Zadužio je i Grad Pirot, bio je predsednik Organizacionog odbora Međunarodne naučne konferencije koju organizuje Grad Pirot sa UOPK Pirot i Podružnicom SANU iz Niša. Takođe, mnogo je napora učinio i pomogao da se čuje za velike umove iz Pirota, poput Dragoljuba Jovanovića, inicirao je i da se oda počast Borivoju Popoviću, velikom muzičkom stvaraocu i teoretičaru, za koga se nažalost veoma malo znalo u Pirotu, prisustvovao je i otvaranju izložbe u Muzeju posvećenoj upravo Borivoju Popoviću-kazao je Vasić za Pirotske vesti.

akademik ninoslav stojadinović

Profesor Stojadinović je sredinom juna meseca u ime niške podružnice SANU potpisao sa gradonačelnikom Vasićem i Protokol o saradnji. On je tada izjavio da je Grad Pirot primer za ostale gradove. Tada su najavljeni i brojni projekti – organizovanje simpozijuma o znamenitim Piroćancima poput Slobodana Jovanovića, Slobodana Džunića i mnogim drugim velikim umovima našeg kraja.

Prof. dr Stojadinović je istakao tada da Pirot može da posluži kao primer ostalim gradovima kada je reč o saradnji sa SANU. 

Akademik Stojanović je doktorirao na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je bio najpre redovni profesor, zatim i dekan. Bio je i poslanik u Narodnoj skupštini, predstavljao je tadašnju Srbiju i Crnu Goru u Savetu Evrope, bio je savezni poslanik, ambasador u Švedskoj, BiH, potpredsednik Narodne skupštine, a od 1999. godine redovni je član Akademije inženjerskih nauka Srbije, sedam godina kasnije izabran je za predsednika ogranka SANU u Nišu.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker