Lokalna samouprava

Naučni skup posvećen velikanu slobodne misli – Dragoljubu Jovanoviću, održan danas u Pirotu

Danas je u Pirotu, u organizaciji Grada Pirota, niške podružnice SANU i Ugovorne okružne privredne komore Pirot održan naučni skup na kome je bilo reči o liku i delu velikana slobodne misli – Dragoljubu Jovanoviću, profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu, vrhunskom intelektualnu koji je odbranio dva doktorata na Sorboni u Parizu, a rođen je u Pirotu, tačnije u selu Gnjilan. Naučnom skupu prisustvovao je i unuk Dragoljuba Jovanovića – Srđan Jovanović.

Prof. dr Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu kazao je da je Grad Pirot u organizaciji ovog događaj ravnopravni organizator ovog važnog događaja.

prof dr ninoslav stojadinović

-Cilj je afirmisanje i reafirmisanje značajnih ličnosti i promovisanje njihovih dela u širim okvirima. To posebno važi za nepravedno zaboravljene i marginalizovane ličnosti i rezultate njihovog rada. Posebno za one koji su iz ideološko-političkih razloga i nekih predrasuda i stereotipa hotimično i planski gurnuti u zaborav-kazao je prof. dr Stojadinović uz konstataciju da je Dragoljub Jovanović upravo jedna od takvih ličnosti. Ipak, po rečima profesora Stojadinovića, Grad Pirot je dosta napora učinio da se situacija promeni i da se onako kako dolikuje, potencira značaj lika i dela Dragoljuba Jovanovića.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić zahvalio se potomcima Dragoljuba Jovanovića na prisustvu, Ogranku SANU u Nišu, Pravnom fakultetu u Nišu i UOPK Pirot zbog pomoći u organizaciji ovog skupa.

-Dragoljub Jovanović bio je poznati srpski naučnik, univerzitetski profesor i političar. Doktorirao je prava u Parizu na Sorboni, predavao na Pravnom fakultetu u Beogradu, bio je narodni poslanik dugo godina i predsednik Narodne seljačke stranke, veliki govornik, pisac i veliki čovek. Spada nesumnjivo u najveće Piroćance koji su ikada rođeni na ovim prostorima. Ipak, malo je poznat našim generacijama a razloge treba tražiti u posleratnim vremenima Titove Jugoslavije. Više puta je nepravedno osuđivan, posthumno je 2009. godine sudski rehabilitovan. Grad Pirot se na inicijativu potomaka i porodice, Pravnog fakulteta u Beogradu i profesora Jovice Trkulje uključio među prvima u Srbiji u rehabilitaciju lika i dela profesora Dragoljuba Jovanovića. Najpre smo na tridesetogodišnjicu njegove smrti 2007. godine postavili njegovu bistu kod Guševice. Zajedno sa Službenim glasnikom smo godinu dana kasnije izdali deo njegovih sabranih dela, da bi na kraju 2012. godine dodelili posthumno najznačajnije gradsko priznanje – zaslužnog građanina Pirota-kazao je gradonačelnik Vasić.

dragoljub jovanovic

Dr Dragan Kostić, predsednik UOPK Pirot kazao je da je značaj ovoga događaja veliki i da UOPK Pirot organizuje više naučnih skupova, poput tradicionalnog naučnog skupa u decebru, zatim naučne konferencije o IT tehnologijama i druge važne događaje.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker