Ostale vesti

Inicijativa SANU i Muzeja Ponišavlja: Jedna od ulica u gradu da nosi ime Borivoja Popovića

Srpska akademija nauka i umetnosti, ogranak u Nišu i Muzej Ponišavlja u Pirotu večeras su ozvaničili inicijativu da se jedna od ulica u gradu nazove po čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj teoriji i iz čijih udžbenika se uči solfeđo ne samo u Srbiji već i u Rusiji, Španiji drugim zemljama. Prof. dr Ninoslav Stojadinović, predsednik niškog ogranka SANU kazao je da će pomenuta eminentna institucija i Muzej zvanično predati zahtev lokalnom parlamentu u Pirotu kako bi se jedna od ulica u gradu nazvala po proslavljenom muzičkom pedagogu koji je inače poreklom iz Krupca kod Pirota. 

-Znamo da nije lako to uraditi, znamo kakvih problema ima u drugim gradovima, ali mislim da Popović zaslužuje i više od ulice. To bi bio dobar potez da zajedničkim snagama napravimo jedan dopis čime će se pokrenuti ova inicijativa-kazao je prof. dr Stojadinović.

Nedavno je obeleženo stotinu godina od rođenja Borivoja Popovića. Popović je bio profesor na FMU-u, dirigent, kompozitor, napisao je preko 30 kompozicija od kojih dobar deo još uvek nije ni publikovan. Njegova ćerka Nevena takođe je istaknuta pijanistkinja. Nakon njene prerane smrti Osnovna muzička škola u Grockoj nosi njeno ime.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker