Kultura

Borivoje Popović, veliki muzički pedagog poreklom iz Krupca. Izložba u Muzeju Ponišavlja

Večeras je u galeriji Muzeja Ponišavlja otvorena izložba povodom stogodišnjice rođenja velikog muzičkog pedagoga, kompozitora i dirigenta Borivoja Popović, o kome se nažalost nedovoljno zna, rodom je iz Pirota a iz njegovih udžbenika o solfeđu uče đaci iz Srbije, ali i Španije, Rusije i mnogih drugih zemalja. Autor izložbe je Vesna Gagić, sa Fakulteta umetnosti u Nišu. Ona je istakla da se o radu Popovića nedovoljno zna, o njemu ima nedovoljno dokumenata u arhivima, muzejima, pa je upućen apel svima koji u svojim privatnim kolekcijama imaju dokumente o ovom istaknutom srpskom muzičkom pedagogu, da ta dragocena dokumenta ustupe muzeju u Pirotu, kako bi bila adekvatno prezentovana javnosti.

Izložbu su otvorili direktor Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović koji je istakao da je ovo jedna od zadnjih izložbi u ovoj galeriji jer će ona biti ove godine rekonstruisana.

-Ovo je naš prvi zajednički projekat sa ogrankom SANU u Nišu i nadam se da će biti još sličnih projekata-kazao je direktor Jovanović.

Prof. dr Ninoslav Stojadinović, predsednik ogranka SANU u Nišu kazao je da je jedna od delatnosti SANU da se čuva sećanje na ljude koji su dali nemerljiv doprinos u oblastima svoga rada, a jedan od takvih je i Borivoje Popović.

-Želim da se zahvalim Regionalnoj privrednoj komori Pirot i njenom predsedniku dr Draganu Kostiću koji je pomogao organizaciju, kao i gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću koji je takođe dao doprinos da se ova izložba organizuje-poručio je prof. dr Stojadinović.

 

Vesna Gagić, sa Fakulteta umetnosti u Nišu, autor ove izložbe, kazala je da je Borivoje Popović nažalost nedovoljno proučen na našim prostorima. 

-To mi je bio dodatni motiv za rad. Prikupljana je građa za izložbu, i sama izložba je koncipirana sa ciljem da se predstavi biografski put umetnika. Nastojala sam da ga samu izložbu vežem za ovaj kraj-kazala je Gagićeva i dodala da je Grad Pirot Popoviću dao prestižnu Oktobarsku nagradu za izuzetan doprinos 1972. godine.

Na izložbi je govorio i Nikola Božić, istaknuti društveno-politički radnik, izuzetno uspešan direktor Predškolske ustanove u Pirotu,  koji je odrastao družeći se sa istaknutim umetnikom, s obzirom da su iz istog sela – Krupca. Božić je kazao da je Borivoje Popović neizmerno voleo svoj rodni kraj, Pirot i posebno selo Krupac gde je uvek rado dolazio. Popović potiče iz svešteničke porodice koja je bila jedna od najuglednijih porodica ne samo u selu, već i šire.

Nikola Božić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de