Gradska hronika

Gradiće se petlja Sopot na Istočnom kraku Koridora 10

Danas je u prostorijama Koridora Srbije potpisan ugovor za izgradnju petlje „Sopot“ između Koridora Srbije (Investitor) i Izvođača radova, kompanije Integral Inženjering.

 

Nakon izgradnje istočnog kraka Koridora 10, autoput E-80, postojeća veza državnih puteva IIA reda br. 221 (Knjaževac-Temska-Dimitrovgrad. ) i br. 259 (Niš-Pirot) morala je biti ukinuta.

Koridori Srbije su, uvažavajući zahteve meštana sedamnaest sela iz okoline Pirota i lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru Zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih.

Izgradnjom Petlje „Sopot“ rasterećuje se zona Petlje Pirot Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti ovu vezu. Pored prednosti za lokalno stanovništvo (pristup imanjima sa leve strane Nišave), ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa autoputem E80. Dužina natputnjaka je 104.9 m, dužina saobraćajne veze je 362m. Vrednost radova je 2.179.164,83 €, a rok za završetak radova je godinu dana.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker