Lokalna samouprava

Grad Pirot postaje vlasnik preko 87% akcija Slobodne zone na osnovu odluke Vlade Srbije o promeni vlasničke strukture

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o davanju saglasnosti na sticanje svih akcija Tigar a.d. Pirot, bez naknade u Slobodnoj zoni a.d. Pirot. Vlada Srbije je 25.maja donela odluku da svoje vlasništvo akcija preko Tigra a.d. prenese u vlasništvo grada Pirota. Promenom vlasničke sturkture, odnosno ustupanjem vlasništva u korist grada Pirota, Grad  postaje vlasnik preko 87%  akcija  Slobodne zone.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je nakon serije razgovora  sa Ministarstvom finansija o sudbini Slobodne zone Pirot i o nameri da vlasnička struktura bude promenjena u korist grada Pirota,  Vlada Srbije donela odluku da akcije  prenese u vlasništvo grada Pirota. Vlasnička struktura pre ovog zaključka je bila  65,5% u korist  Tigra a.d., 20, 48% grada Pirota i 13% drugih vlasnika.

Promenom vlasničke sturkture odnosno ustupanjem vlasništva u korist grada Pirota, Grad  postaje vlasnik preko 87%  u vlasničkoj strukturi Slobodne zone. “Mislim da je to dobra odluka, mi smo zadovoljni, borili smo se i to je veliki poklon i poverenje koje je ukazano Gradu. Tigar a.d. ima preko 1600 akcija što je preko 65% , ako računamo trenutnu vrednost od 45.800 dinara  po akciji to je preko 74 miliona dinara koje država ustupa gradu Pirotu” – kaže, gradonačelnik Vasić.

On ističe da je od vrednosti akcija mnogo važnija odgovornost koju grad Pirot preuzima u budućem vođenju Slobodne zone, u rukovođenju i u stvaranju ambijenta da Pirot bude dobro mesto za investicije kao što je to do sada bilo. Jedan od najvećih investitora u ovom delu Srbije, francuski Mišelin radi uokviru sllobodne zone. Rade I drugi investitori, tamo ima I mnogo manjih investitora , režim slobodne zone je regulisan zakonom I drugim lokalnim povlasticama koje je grad usvojio a sada na ovaj načimn mi u stvari preuzimamo glavnu ulogu u daljem vođenju slobodne zone.

Gradonačelnik je podsetio da samo Tigar a.d. ima oko 1.200 ljudi, Miroljo oko 300, Mišelin oko 4.500, kao i mnogo manjih investitora sa  desetak ili 20 zaposlenih koji posluju u Slobodnoj zoni.

“Slobodna zona ostaje u vlasništvu grada bez obziru na sudbinu Tigra a.d. ili u slučaju da dođe drugi investitor ili da država nastavi da void Tigar a.d., Slobodna zona ostaje u vlasništvu grada i građana Pirota” – poručio je gradonačelnik.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker