Gradska hronika

Grad Pirot i Francuski institut: Naša istorija, naša sećanja

Grad Pirot i Francuski institut u Srbiji, najavili su izložbu “Naša istorija , naša sećanja”koja se otvara sutra 3.oktobra u 13 časova u galeriji “Čedomir Krstić”. Povod   postavljanja izložbe je stogodišnjica od oslobođenja Pirota u Prvom svetskom ratu i proboja Solunskog fronta, ali i saradnja Pirota, odnosno Srbije i Francuske.

Postavku fotografija iz naših i francuskih izvora, pirotska publika videće prva u Srbiji, a zatim se,  preko drugih gradova seli u Beograd, gde će, 1. novembra  biti upriličena za publiku u srpskoj prestonici, koja je tog dana pre jednog veka oslobođena.

Ovo su danas najavili Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Ivana Kostadinović, direktor Istorijskog arhiva, Radmila Vlatković, direktor Galerije,  Brartislav Krstić, direktor Gimnazije i  Davor Lazarević, predsednik Društva istoričara Pirota.

Bojan Ranđelović je istakao da će postavka trajati do 5. oktobra, a zatim se seli u Prokuplje, Niši i druge gradove, a ovdašnja publika će imato privilegiju da je pogleda prva u Srbiji. Naredna dva dana zainteresovani će moći da pogledaju  dokumentarne i igrane filmove posvećene Velikom ratu.

Direktor Galerije Radmila Vlatković je zadovoljna što je Galerija dobila pomenutu postavku i konstatovala da  je ova ustanova do sada u nekoliko navrata imala međunarodna dešavanja-izložbi.. Bilo je to sa Kinezima, Tunižanima, Francuskom, a do kraja godine jedna od aktivnosti biće i sa predstavnicima SAD.


Uz podsećanje da je Pirot u Prvom svetskom ratu oslobođen 13. oktobra, kada je u njega ušla francuska vojska, Ivana Kostadinović je kazala da je odabir fotografija u saradnjui sa muzejom “Ponišavlja” i sa  ljudima iz Francuskog instituta počela još juna i da će posetioci moći da vide mnoštvo zanimljivog  materijala-fotografija.

Bratislav Krstić, direktor Gimnazije koja duži noz godina sarađuje sa francuzima, rekao je novinarima, da će ovim povodom biti prikazana i dva francuska filma posvećena velikom ratu i vremenu neposredno nakon tzavršetka. Reč je o igranim filmovima “Kapetan Konan” koji se u svečanoj sali Gimnazije prikazuje u sredu od 17 i 30 časova  i ostvarenju “Život i ništa” koje se može pogledati sutradan na istom mestu u isto vreme. Osim ovih biće prkazani i dokumentarni filmovi.

Istoričan Davor Lazarević je naglasio da se ovaj značajni jubilej, odnsno dva:proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije u državi obeležava nekako stidljivo, za razliku od Pirota koji je ovim događajima dao pravo značenje, Podsetio je da  je u Prvom ratu iskovano prijateljstvo Srba i Francuza i dodao  da će 12. oktobra biti odrćan veliki naučni skup na kome će govoriti istoričari sa najpoznatijih srpskih univerziteta o Prvom svetskom ratu i o oslobođenju Pirota, kada su u grad umarširale francuske jedinice sačinjene od Senegalaca. Tada su mnogi Piroćanci prvi put u životu videli ratnike druge boje kože. Lazarević je podsetio i na jubilej:  140 godina od pripajanja Pirota Srbiji, što se takođe obeležava na  dostojan način.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker