Lokalna samouprava

Gasifikacija grada promeniće kvalitet života u Pirotu – Članovi gradskog veća usvojili inicijalnu odluku o izradi plana detaljne regulacije gasifikacije grada

Članovi  Gradskog veća jednoglasno su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Pirota za 2023. godinu i Kadrovskog plana Gradske uprave, Službe za internu reviziju i Gradskog pravobranilaštva grada Pirota za 2023. godinu kao i donošenje Odluke o vršenju eksterne revizije Završnog računa budžeta grada Pirota za 2022. godinu.  Većnici su razmatrali preko dvadeset tačaka dnevnog reda od kojih se pored rebalansa budžeta po važnosti izdvojila  i Odluka o izradi plana detaljne regulacije gasifikacije grada što će direktno uticati na kvalitet života već u narednih par godina.  

“Navikli smo da posle odluke o budžetu već u februaru ili martu imamo prvi rebalans gde imamamo preneta sredstva iz prethodne godine sa, kako se čulo u obrazloženju  oko 150 miliona, koja će biti  uložena u infrastrukturu i programske aktivnosti Grada Pirota. Nadam se da će suma od tri milijarde biti dostignuta”, rekao je zamenik gradonačelnika, Miloš Colić.

Na sednici Gradskog veća Colić je istakao da je  najvažnija odluka koja bi fundamentalno trebalo da promeni kvalitet života građana Pirota iz oblasti urbanizma, inicijalna odluka o izradi plana detaljne regulacije gasifikacije grada. „Mi smo se pre nekoliko dana sastali sa ljudima iz Srbijagasa i Tigar Tyresa gde smo govorili o važnosti gasifikacije i koridora koji prolazi kroz Pirot. Stav Grada je da, pored gasifikacije industrije i energane, izradimo planski dokument koji će definisati i sekundarnu gasifikaciju odnosno gasifikaciju objekata za kolektivno stanovanje i individualnih kuća.

Colić objašnjava da je cilj  gašenje  individualnih ložišta koja zagađuju vazduh u gradu  i podseća da je  u planu  izrada katastra zagađivača i katastra individualnih ložišta kako bi se  video direktan uticaj na životnu sredinu. “Želimo da tri ili četiri najveća naselja na obodu grada gasifikujemo i mislim da će to ako ne sledeće grejene sezone, za dve godine sigurno znatno smanjiti emisiju štetnih gasova”,  rekao je Colić. Pored geografskih karakteristika koje Pirot ima na kvalitet vazduha nakon gasifikacije uticaće  to što  Tigar više neće koristiti ugalj a individualna ložišta neće koristiti nekvalitetnu drvnu grejnu masu koja emituje štetne PM čestice. „To je jedan od najznačajnijih planskih dokumenata koje donosimo  i jedna od najznačajnijih odluka pored rebalansa“ istakao je Colić.

Članovi veća razmatrali su izveštaje o radu ustanova kulture i finansijski izveštaj PU „Čika Jova Zmaj“ „Konstatovali smo da sve ide po planu i da se prošle godine ulagalo i u kulturu i u infrastrukturu, želimo da ustanove kulture stavimo na zdrave noge kako bi program u kulturi bio još kvalitetniji. Što se tiče Predškolske ustanove mi smo još prošle godine odredilioko 11 miliona dinara za sufinansiranje boravkla dece u privatnim vrtićima a rezultat te odluke biće smanjenje liste čekanja. Za sada Grad finansira ptredškolske ustanove sa 226 miliona dinara dok država finansira sa 12 miliona i taj odnos govori o tome koliko je Grad odgovoran prema predškolskim ustanovama. Cilj nam je da sva deca budu upisana u vrtić.

Privatni vrtić je počeo da radi i na kraju godine želimo da podvučemo crtu šta smo time postigli, kaže Colić. Pored zarada i ishrane u PU „Čika Jova Zmaj“ imamo i velika investiciona ulaganja, želimo da obuhvat dece bude veći ali i da  poboljšamo kvalitet boravka te dece u vrtićima, odnosno bezbednost, grejanje, kvalitet ishrane” – istakao je zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

 

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker