Lokalna samouprava

Dr Dimitrijević: Ovo je pravo vreme za sticanje imuniteta, pozivam ljude da se vakcinišu, ne znamo šta nam donosi jesen kada zahladni, krenu škole i fakulteti

Poslednjih nekoliko dana u Pirotu nema laboratorijski potvrđenih slučajeva na covid – 19, što ukazuje da je intenzitet virusa u populaciji nizak. Međutim, to ne znači da ne treba biti odgovoran kaže, dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada i član gradskog tima za imunizaciju. Pirot je permanentno sprovodio kampanju o značaju vakcinacije kao najboljem načinu da se dobije bitka sa virusom. Dr Dimitrijević kaže da je obuhvat vakcinacijom dobar na nivou grada Pirota i iznosi 48,9 posto odrasle populacije, ali još uvek nedovoljan za sticanje kolektivnog imuniteta.

Ono što nije dobro, kaže dr Dimitrijević, jeste da je poslednjih dana veoma mali odziv građana za prvu dozu vakcine. Ona kaže da je ovo pravo vreme za sticanje imuniteta, jer prognoze za jesen nisu ohrabrujuće, teško ih je predvideti, kada krenu škole, obdaništa, fakulteti i dođe do pada temperature.

 

“Građani imaju dve opcije, ili da se vakcinišu, ili da se zaraze virusom. Onaj ko se ne vakciniše verovatno će dobiti virus, pitanje je kad i kako. Onda kada se razbolimo niko ne zna kakva će klinička slika biti. Želimo da to budu lake kliničke slike, bez simptoma, ali to se ne zna, a ono što je poznato jeste da je smrtnost jedan posto. Vakcinacija je najbolji i jedini lek i zaštita od zaražavanja virusom. Trenutno smo se mnogo opustili. Za vikend imamo proslave rođendana, razna slavlja i svadbe. Prosto, nismo bezbedni i vakcinacija je jedina mogućnost zaštite. Želim da podsetim ljude da virus nije nestao, i dalje je tu, i ne znamo kakva će dalje situacija biti” – kaže dr Dimitrijević.

Ona je istakla da Pirotski okrug raspolaže sa više nego dovoljnim količinama vakcina. Trenutno ima po 4.000 fajzerovih i sinofarm vakcina i zato je, po ko zna koji put, uputila apel građanima da iskoriste predstojeći period, kada nema gužvi, da se vakcinišu kako bi se kolektivni imunitet podigao na viši nivo.

Kako nam je rekao koordinirajući doktor na vakcinalnom punktu “Zatvoreni bazen”, Aleksandar Zlatković, vakcinalne ekipe završile su imunizaciju stanovništva u svim selima Pirota koja su preko svojih predstavnika zakazala vakcinaciju. Takođe, podsetio je građane da bez zakazivanja mogu primiti kinesku vakcinu, a za fajzerovu je potrebno dan ranije zakazati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker