Gradska hronika

Bujica porušila pešački most u Vladikinim pločama, oštećena i mnoga izletišta

Nabujale reke ovih dana pričinile su veliku štetu, pored ostalog, i u Parku prirode “Stara planina” i Specijalnom rezervatu prirode “Jerma”. Dobri poznavaoci prilika na ovim područjima kažu da se ovakav plavni talas ne pamti i da nadmašuje velike poplave iz 2007. godine kada je, takođe, pričinjena velika šteta. Upravnik Parka prirode “Stara planina” i Rezervata “Jerma”, Darko Đorđević, kaže da je najviše štete pretrpelo, od svih staroplaninskih sela, selo Rsovci koje se nalazi u velikom slivu nekoliko reka. Pored ostalog, oštećen je betonski most u selu, a bijuca je porušila i novoizgrađeni pešački most u kanjonu Vladikine ploče.

“Šteta je velika na pojedinim lokalitetima Parka prirode “Stara planina, ali i u Specijalnom rezervatu prirode “Jerma”. Selo Rsovci je najviše stradalo od nabujalih reka, s obzirom da je reč o velikom slivnom području. U selu je oštećen betonski most, a bujica koja je nosila čitava stabla porušila je i novoizgrađeni pešački most u Vladikinim pločama. Silina vode potkopala je i odnela celu stenu gde je bio oslonac mosta, iako visina vodenog talasa nije doprla do konstrukcije mosta”-kaže Đorđević.

“U Specijalnom rezervatu prirode “Jerma”, takođe, velika šteta. Ne pamti se da je reka Jerma ikada tako nadošla. Na tri lokacije oštećene su klupe, senici i ostali sadržaji koje smo gradili prethodnih godina. Visina nanosa peska i šljunka je skoro metar, a da ne govorim o stablima i granju. Sve to moraćemo da saniramo i dovedemo u prvobitno stanje”-dodao je Đorđević.

fotografije-Srbijašume-Turistička organizacija Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker